Skriv ut   Tipsa en vän  

Researrangör rundar förbud för flygningar från Irak

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 25 juni 2018
Flygningarna slingas via Kiev. Därmed rundar den nya trafiken mellan Irak och Sverige det förbud för direktflygningar som Transportstyrelsen utfärdat.

Det är förbjudet med direkt flygtrafik mellan Irak och Sverige. Det är Transportstyrelsen som menar att säkerhetsläget i Irak och hoten mot luftfarten där, fortfarande gör det omöjligt att tillåta direkta flygningar.

Men nu har Fly Erbil, som enligt medieuppgifter är det första flygbolaget i irakiska Kurdistan, annonserat en serie flyglinjer till Stockholm och Göteborg tillsammans med fyra övriga destinationer i Europa. Fortfarande är det mycket som är oklart kring flygbolaget och flygningarna. Visserligen har man en B737 målad i egna färger men det är osäkert om det existerar ett flygbolag med det namnet. Enligt EASA existerar i dagsläget inget flygbolag som heter Fly Erbil. Enligt den egna hemsidan finns en routemap men ingen tidtabell för flygningarna.

Biljetterna bokas via Bravo Airways och flygningarna klassificeras som charterflygningar till Stockholm från Erbil, Bagdad och Sulaimaniyah. Men framför allt är de slingade via Kiev både ut och hem och kan på så sätt runda det förbud för direktflygningar som finns mellan Sverige och Irak.

– Vi kan inte neka tillstånd för flygningar mellan Sverige och Kiev men har samtidigt ingen möjlighet att påverka hur trafiken ser ut från Kiev, säger Jan Maria Skoglund på Transportstyrelsen till Flygtorget.
 
Det har tidigare funnits direkt flygtrafik mellan Sverige och Irak, bland annat har Germania flugit mellan de två länderna. Även Iraqi Airways var ett ta ett återkommande flygbolag på Malmö Airport. Det var dock enbart en teknisk mellanlandning innan flygningen fortsatte till Manchester. Under stoppet i Malmö gjordes säkerhetskontroller, bagaget röntgades och passagerarnas identitetshandlingar kontrollerades. Det var kraven från de brittiska myndigheterna för att flighten över huvud taget skulle tillåtas landa i Storbritannien. I sin tur gjorde det att inga passagerare kunde kliva av eller på i Malmö.

Hur framtiden för trafiken med Fly ERbil ser ut är oklart. Men enligt Swedavia har det varit mycket strul bland de flygbolag och researrangörer som kommit och gått för att ta sig an den marknad för så kallade etniska flygningar som finns mellan Sverige och Irak.

Kommentera artikeln
Det finns 7 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Säkerhet och EASA/IATA/ICAO
Skrivet av Mr €, 2018-06-26 10:41:28
Tror inte vart land ska kvalificera var flygplats/bolag/ATC leverantör utan det görs via internationella organ. Möter de kraven så bara att flyga, om inte är det stopp och de måste fixa bristerna innan trafiken återupptas. Dock är det stora behov av direktflyg till Kurdistan så Sverige borde kunna hjälpa till med utrustning och ett "Remote Tower" som styrs från Sundsvall...
Anmäl inlägget
Helt rätt beslut av Transportstyrelsen.
Skrivet av ABC, 2018-06-26 00:47:46
Irak och speciellt norra Irak är förmodligen ett av världens mest korrumperade områden. Landet är inget för västerländsk trafik och det borde vara förbjudet att köpa eller sälja all form av genomgående biljetter till landet. Hoppas myndigheten punktmarkerar den här typen av trafik tills den försvinner.
Anmäl inlägget
Missade
Skrivet av Gh, 2018-06-25 18:07:50
Iraqi flög även på Göteborg
Anmäl inlägget
Malmö
Skrivet av 777, 2018-06-25 17:01:43
Enligt Flightradar24 så flög Iraqi Airways en A320 via Malmö till Manchester för ett par dagar sedan
Anmäl inlägget
Stockholms
Skrivet av Iraqi, 2018-06-25 15:44:08
Iraqi Airways flög faktiskt även till Stockholm och inte bara till Malmö när de stoppades av Transportstyrelsens byråkrater.
Anmäl inlägget
Transportstyrelsen
Skrivet av Säkerhet, 2018-06-25 10:51:02
Transportstyrelsens beslut att förbjuda Iraqi Airways här är huvudlöst ur säkerhetssynpunkt. De här flygningarna via Kiev är betydligt osäkrare än om Iraqi tillåtits flyga vidare.
Anmäl inlägget
Bravo
Skrivet av Andreas, 2018-06-25 07:07:04
Bilderna från "flygbolagets" hemsida visar flygplanets registrering. Det tillhör ukrainska charterbolaget Bravo Airways, så det handlar antagligen om ett virtuellt flygbolag som anlitar Bravo.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air BP
Volflight
BAM
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev