Skriv ut   Tipsa en vän  

Eget brandflyg kräver regionala flygplatser

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 5 juli 2018
Under maj månad har 57 bränder upptäckts tack vare flygspaning från de mindre flygplatserna i landet. Men flera av de flygplatserna är ifrågasatta. Det kan hota planerna på att skapa ett svenskt brandflyg.

Just nu pågår skogsbränder på olika platser runt om i landet. Den torra sommaren har gjort brandfaran hög och det har än en gång satt fokus på behovet av ett svenskt brandflyg. De gånger som situationen blivit akut med hotande storbränder, har resurser hyrts in från Europa, nu senast Italien. Det främsta problemet med det, är att det tar ett antal dagar innan flygplan och personal är på plats i Sverige och kan starta brandbekämpningen.

Det har gjort att Saab nu lanserar planerna på att Sverige ska bygga upp egen flygkapacitet för att bekämpa bränder.
 
- Vi har tittat på möjligheten att faktiskt skapa en svensk resurs för att släcka skogsbränder så att vi får flygplan på plats i Sverige i ett tidigt skede av en skogsbrand, säger Olle Ytterberg på Saab till sr.se.

I nuläget är det oklart vilken typ av flygplan det skulle röra sig om. Men Saab menar att en del av de transportmaskiner som ska fasas ut från Försvarsmakten kan byggas om till vattenbombare. Det är en idé som tilltalar politikerna ibland annat Västmanland och Värmland, några av de områden som drabbats under senare år.

Det är planer som involverar flygplatserna i de regionerna. Vid den stora branden i Västmanland 2014 var det Västerås flygplats som fungerade som lednings- och tankningsplats för de inhyrda franska flygplanen som deltog i brandbekämpningen. Men den flygplatsen, liksom ett flertal andra regionala flygplatser, är ifrågasatta och det finns krav på att de ska läggas ner, främst av kostnadsskäl.

Den återkommande kritiken mot många av de regionala flygplatserna kan komma att bli ett avbräck i planerna på ett inhemskt svenskt brandflyg. Både flygspaning och konkret brandbekämpning utgår nästan uteslutande från de mindre regionala flygplatserna som ligger i eller nära de områden som berörs. 
 
- Faktum är att bara under maj månad genomfördes 836 brandflygningar på sammanlagt 1 744 flygtimmar från de regionala flygplatserna. De flygningarna upptäckte 57 bränder som kunde stoppas i tid och det alltså bara under en månad.
 
- Hur värderar vi samhällsnyttan av de insatserna när en del samtidigt menar att de regionala flygplatserna inte tillför någon samhällsnytta alls, säger Peter Larsson, vd för Sveriges Regionala Flygplatser.

Det är inte enbart en framtida svensk flygbrandresurs som ser behovet av de regionala flygplatserna. Försvarsmakten och totalförsvaret räknar numera in flygplatserna i sin framtidsplanering på ett helt annat sätt än tidigare.
 
- Det är lätt att ta de mindre flygplatserna för givna. Men får den ihållande kritiken genomslag kan det skapa stora hål i den infrastruktur som flygplatserna representerar. Det kommer i så fall bland annat att påverka möjligheterna att bygga upp ett trovärdigt brandflygsförsvar.

Kommentera artikeln
Det finns 15 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Moderna Sverige?
Skrivet av Lord, 2018-07-09 13:56:09
Det är intressant att Sverige med sina starka svenska värderingar och de svenska överlägsna traditionerna (citat ett riksdagsparti som växer) behöver låna flygplan från ett i många svenskars ögon mindre utvecklat land i Sydeuropa. Tur att vi är med i EU.
Anmäl inlägget
brandflyg
Skrivet av thomas, 2018-07-08 22:23:29
Ta varning av Kalifornien, det rasar skogsbränder på många håll i USA just nu 2018-07-08
och gör så varje sommar, det blir lika här, då det blir varmare och torrare och enorma skogsvärden går upp i rök.
Anmäl inlägget
Basering Sälen Flygplats
Skrivet av T.S, 2018-07-08 08:57:30
Sommarbasering på kommande flygplats i Sälen vore ju förträffligt. Flygplatsen utnyttjas sommartid i ett område där det finns enorma skogsområden, massvis med vatten och avsaknad av bullerkänsliga tätortsområden. Finns dessutom en flygklubb med kompetenta ppl flygare för bevakning av skogsbränder.
Anmäl inlägget
Vattenmängd
Skrivet av Tom, 2018-07-05 22:03:12
Det viktigaste när det kommer till brandbekämpning är tid. Jag släckte en brand i går och då var jag på plats på 30 min, hade det fått brinna några timmar till hade det varit ett helt annat läge.
Anmäl inlägget
En eloge till privatflygarna som jobbar gratis
Skrivet av Lars, 2018-07-05 18:12:48
Vad vore brandflyget om inte flygklubbar och övriga ställde flygplan till förfogande till självkostnadspris och att privatflygflygare underhöll sina flygcertifikat med flygbränsle som är beskattat och som de dessutom betalar med beskattad inkomst.
Sedan ställer dess privatflygare upp på sin lediga tid och under semester helt gratis och flyger dessa flygplan.
När fick dessa "patrioter" någon gång ett tack från någon politiker eller en "vänlig gest" ?
Anmäl inlägget
Bevakning görs idag med enmotoriga flygplan.
Skrivet av Brandflygare, 2018-07-05 18:01:11
Idag sker i huvudsak övervakning med enmotoriga flygplan i FFK´s eller någon flygklubbs regi. De flyger förutbestämda slingor på 2,5 till 4,5 timmar. Besättningen får ingen ersättning. Flygplansägaren får betalt mellan 1.800:- till ca 2.400:- per timme.
För något år sedan testade man satellit övervakning men det ratades av Rädningstjänsten, för många falsklarm från heta plåttak.
Anmäl inlägget
Rättelse
Skrivet av Olle Ytterberg, 2018-07-05 16:21:17
Det är jag som citeras i den ursprungliga nyheten som inte alls handlar om att bygga om några transportflygplan för vattenbombning. Det handlar om möjligheten att nyttja några av de långsamtgående flygplan som hyrs in och vilka används för målbogsering åt försvarsmakten till att även kunna släcka skogsbränder. Internationellt används mycket ofta AT802 Fire Boss till detta, vilket skulle fungera utmärkt även i sverige när nuvarande flygplansflotta inom några få år behöver moderniseras.
Anmäl inlägget
Fråga MP
Skrivet av TG, 2018-07-05 15:44:18
Miljöpartiet har tagit fram ett alternativ med hästar som bär hinkar med vatten på ryggen, det är betydligt mer miljövänligt än dagens brandflyg och helikoptrar som är miljöbovar. De betalar dessutom ingen flygskatt och borde bestraffas med ekonomiska STYRMEDEL!!!
Anmäl inlägget
Brandflyg
Skrivet av thomas, 2018-07-05 15:42:43
helikoptrar som finns här har för liten vattenkapacitet, Vertolerna hade fungerat,
man behöver ösa ut en 5-10 ton per vända för att det ska ta.
Anmäl inlägget
Brand helikopter!
Skrivet av Helikopter , 2018-07-05 14:16:55
Brandspaning kommer att göras med drönare inom snar framtid, göres redan i Norge.

Bekämpa branden kan göras med helikopter!
Anmäl inlägget
Mp
Skrivet av Mp, 2018-07-05 13:42:46
Kan man inte åka den brandrundan med tåg istället sen skicka en elektrisk brandbil? Det vore ju framtiden. Sen åka elektrisk båt till Almedalen. Jag tror jag är något på spåren här.
Anmäl inlägget
Använd först befintliga resurser
Skrivet av Fredrik Kämpfe, 2018-07-05 11:51:26
Det finns en starkt underutnjyttjad resurs för att släcka bränder i Sverige nämligen vår egna civila helikopterbransch. Använd den först och mer så kan den utvecklas till en ännu effektivare resurs för brandsläckning.

https://www.msb.se/Upload/Insats_och_beredskap/naturolyckor/Skogsbrand/2015-05-19%20SFB%20Helikopter%20skogsbrand.pdf
Anmäl inlägget
regionala flygplatser
Skrivet av thomas, 2018-07-05 11:45:11
Behovet är främst att erbjuda försvarsmakten maximal flexibilitet i en krigssituation och naturligtvis baser för brandflyg. Men upptäckten kan göras av satelliter eller Saabs Eire system som kan upptäcka ett periskop över hela östersjön, självklart ska Sverige ha egen brandbekämpnings kapacitet, det har jag skrivit förut här, och det blir bara varmare. Stora ekonomiska värden går förlorade vid varje skogsbrand
Anmäl inlägget
Brandflyg
Skrivet av Flygnörden, 2018-07-05 10:56:20
Det var länge sedan Flygvapnet hade Catalinan.
Ska dom sätta Herkules på flöten eller va mena dom....
Anmäl inlägget
Brandflyg
Skrivet av Janne B, 2018-07-05 10:48:06
Utnyttja först de svenska civila helikoptrar som tyvärr sällan används vid skogsbränder innan stora och kanske onödiga investeringar görs. Kostnaden för civila helikoptrar och är bara en tiondel jämfört med försvarets helikoptrar och italienska brandflygplan.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air BP
Volflight
BAM
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev