Skriv ut   Tipsa en vän  

Widerøe: Nya flygplan ger fler utrikeslinjer

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 24 augusti 2018
Först i världen med nya Embraer E190-E2 och nu börjar Widerøe bygga ut linjenätet med allt fler internationella linjer.

Wideroe
Wideroe
Det är leveransen av Embraer E190-E2, som Widerøe är launch-customer för, som blivit startskottet för den internationella tillväxt som nu är igång. Visserligen har det norska regionalflygbolaget haft en del utrikeslinjer, till bland annat Sverige, Danmark och Storbritannien men med en växande jetflotta går det att tillföra destinationer som de tidigare Q400-maskinerna inte haft kapacitet att flyga.
         
Flygplatsen Flesland i Bergen byggs nu upp som hubb för den internationella trafiken. Flygbolaget har valt Bergen istället för Oslo vilket gör att man framför allt slipper den riktigt tunga konkurrensen från SAS, Norwegian och övriga internationella flygbolag. Visserligen har Bergen, som är den femte största flygplatsen i Skandinavien, också ett växande utrikesnät men till skillnad mot en etablering i Oslo blir Wideröe en tydlig aktör på flygplatsen. 
 
– Widerøes fem nya internationella rutter från Bergen ger flygplatsen en helt ny bredd i utbudet, sa flygplatschefen på Flesland, Per Sverderup vid invigningen av linjen till München.
 
Inledningsvis har det varit en relativt försiktig början på jettrafiken i flygbolaget med en första linje till Tromsö, men i takt med att fler flygplan tillförs öppnar nya europeiska destinationer. Widerøe fasar i första läget in tre E190-E2 men har också option på ytterligare tolv flygplan.
         
Nyligen öppnade man inom loppet av en vecka, tre helt nya utrikeslinjer från Bergen, till Liverpool, Hamburg och München. Redan tidigare i somras startades nya linjer till Göteborg, Billund och från Kristiansand till London, men de flygs fortsatt med bolagets Q400-maskiner. Göteborg har därmed två linjer med Widerøe, till Oslo och till Bergen. Sedan förut finns även en linje till Köpenhamn och en till Aberdeen vilket gör att i dagsläget flyger Widerøe på åtta linjedestinationer utanför Norge.
         
I början av sommaren tecknade Widerøe även ett code-shareavtal med KLM/Air France. Det följer på avtalet med Finnair som innebär att Widerøe flyger in passagerare till flygplatsen i Helsingfors och Finnairs stora linjenät till Asien.

Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Lønnsomt
Skrivet av Bjørn, 2018-08-26 17:04:29
Ja, det er nok lønnsomt. Billigere fly å betale på, minst en færre ansatt om bord, og mindre fuel forbruk!!
Anmäl inlägget
Lönsamt
Skrivet av Johannes, 2018-08-25 09:07:04
Kan det vara lönsamt för WF att med ett mindre plan och fantastiska crew-avtal konkurrera med SAS och NAS som flyger de större 737-800
Anmäl inlägget
GOT - OSL
Skrivet av Sven, 2018-08-24 13:34:24
Borde det inte finnas underlag för E190 mellan OSL och GOT? Den lilla kärran är ju knöfull jämt. Eller finns det ingen E190 baserad i OSL alls?

Q400 till Bergen funkar ju fint.. Hur går linjen? Kan man förvänta sig en ökning på
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air BP
Volflight
BAM
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev