Skriv ut   Tipsa en vän  

Amerikanska flygbolag satsar på Europa, rundar Skandinavien

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 28 augusti 2018
Nästa sommar blir det direkttrafik till USA från en rad nya städer i Europa. De amerikanska flygbolagens program för nästa sommar visar på ett återuppväckt intresse för Europa. Men Skandinavien står utanför.

United
United
 
De stora amerikanska flygbolagen, Delta, United och American visar ett allt större intresse för den europeiska marknaden. I de flygprogram för nästa sommarsäsong som nu presenterats finns ökade frekvenser till de traditionella huvudstäderna i Europa men också nya linjer från städer i USA som inte tidigare haft trafik till bland annat delta som tänker flyga mellan Tampa och Amsterdam. Slutligen dyker det också upp en hel rad helt nya och nygamla destinationer, dels flugna från de vanliga hubbarna i USA men också lite mer udda linjer, till exempel från Philadelphia till Dubrovnik och Prag som nästa sommar finns på Americans linjenät.

Expansionen mot Europa rundar dock Skandinavien vilket gör att den trend som funnits i princip sedan den senaste lågkonjunkturen, håller i sig. I år har United flugit på Stockholm under sommaren medan Delta haft sommartrafik till Köpenhamn, allt enligt samma mönster som tidigare år. Att det skulle återuppstå någon året-runt-trafik som bland andra United haft tidigare, verkar inte finnas på de amerikanska flygbolagens planeringsavdelningar. Därtill är konkurrensen från Norwegian och även SAS för hård. United har också trafikerat Arlanda med en Boeing B757 vilket gett ett biljettpris som inte stått sig i konkurrensen. 

– Nej, vad vi ser är att de fokuserar på sina partners nav i Europa. Till exempel Delta som samarbetar med KLM/Air France, säger Elisabeth Axtelius på Swedavia till Flygtorget.

Norden är dock inte helt isolerat. American Airlines har med Keflavik på Island nästa år och även Helsingfors tillsammans med Finnair och British Airways. Faktum är att American och British Airways kommer att ha 70 flygningar per dag bara mellan London och USA nästa sommar. Trafiken över Atlanten visar alltså inga tecken på att nått någon mättnad. Åtminstone inte under sommartidtabellen. Kommande vinter ställer SAS in Boston och Norwegian flyger inte till Los Angeles. 

– Vi skulle gärna se en linje från Stockholm till ytterligare något stor nav i USA, till exempel Washington. Det ökar tillgängligheten framför allt från USA till Skandinavien. Vad vi ser tydligt är att idag har vi sammantaget fler amerikaner än svenskar ombord på flighterna till Arlanda. Då behövs det också fler upptagningsområden i USA för trafiken hit. Jag tror nog också att Stockholm skulle kunna bära en linje direkt till Boston, den som alltså går från Köpenhamn idag.

De amerikanska flygbolagens nyvakna intresse för Europa sker också till viss del på bekostnad av trafiken till Asien. De tre stora har alla lagt ner linjer till bland annat Tokyo och Shanghai.

Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

SAS och Norwegian
Skrivet av B, 2018-08-28 19:38:46
Främsta anledningen är nog att både SAS och Norwegian levererar en betydligt bättre produkt till ett bra pris.
Prag tex har ingen linje alls till NY medan Stockholm har drygt 500 säten varje dag.
Anmäl inlägget
Preclearance Arlanda?
Skrivet av ABC, 2018-08-28 13:41:12
Är inte villkoret för preclearance att minst ett amerikanskt bolag trafikerar flygplatsen?
Anmäl inlägget
Miljö
Skrivet av Theobald Atterdag, 2018-08-28 12:48:04
Vi har väl en ganska mättad trafik i dagsläget.
Men klart att det vore najs med lite flera coola destinationer som Toronto, San Francisco, Dallas, Washington och College Station. Men täcks inte behovet av de flyg som finns?
Anmäl inlägget
Trump efekt
Skrivet av Ollero, 2018-08-28 11:34:13
Trump effekt , han gillar inte skandinavien.
Anmäl inlägget
Flygskatten funkar
Skrivet av Echo Mike, 2018-08-28 10:18:24
Mp’s flygskatt funkar.
Snart kanske all trafik i Sverige slutar.
Det är super för miljön!
Anmäl inlägget
Sanningen
Skrivet av Rationalismus, 2018-08-28 08:23:10
Inte särskilt överraskande. Nordiska städer är tråkiga och blygsamma, allt kan ses på en dag.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air BP
Volflight
BAM
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev