Skriv ut   Tipsa en vän  

WOW och China Eastern vinterstänger linjer till Arlanda

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 4 oktober 2018
Det är en av de linjer som stått högt på önskelistan på Arlanda och som nu flygs fyra gånger i veckan till Shanghai. Men nu gör China Eastern ett säsongsuppehåll över vintern. Även WOW Air har beslutat att ställa in trafiken kommande vintersäsong.

Det var den 18 juni som den hett efterlängtade linjen mellan Stockholm och Shanghai hade premiär. Det är China Eastern som tagit sig an en marknad som är beräknad till cirka 200 000 när det gäller trafik mellan Sverige och Kina. 

– Det är flera av de faktorer som påverkat etableringen. Vi ser också en bra balans mellan inkommande och utresande med femtio procent affärsresenärer och femtio procent fritidsresande, säger Elisabeth Axtelius chef för Aviation Business på Swedavia till Flygtorget vid invigningen.

Den ligger geografisk mitt emellan Finnair i Helsingfors och SAS på Kastrup i väst som båda har dagliga linjer till Pu Dong Airport i Shanghai. De får dock nu tillbaka en del av marknaden sedan China Eastern bestämt sig för att vinterstänga linjen mellan oktober i år och mars nästa år. Flygbolaget är tveksamma till att kunna fylla de sammantaget 1 048 stolarna i varje riktning som tre avgångar i veckan med en A330-200 ger. Detta trots att de mer säsongsoberoende affärsresenärerna har varit en återkommande grupp resenärer.

– Vi ser ju att utvecklingen varit bra, både vad gäller passagerare och frakt så räknar med att den ska komma tillbaka i vår igen.

WOW Air å sin sida gjorde Sverigepremiär på Västerås flygplats i maj 2016 med linjen till Reykjavik. Men redan efter ett halvår flyttades trafiken över till Arlanda. Därifrån har man flugit fyra avgångar i veckan till Island med direkt förbindelse med det växande linjenätet i Nordamerika. Men nu ställer flygbolaget in trafiken på Stockholm under den kommande vintersäsongen. Enligt uppgift är det försenade leveranser från Airbus som ligger bakom beslutet. Brist på flygplan påverkar också trafiken till bland annat Edinburgh och San Francisco.

Kommentera artikeln
Det finns 5 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Varför
Skrivet av Foliehatten, 2018-10-06 18:23:35
är det svårare att etablera långlinjer från ARN om man inte är med i Star Alliance.. Låter inte särskild troligt.
Anmäl inlägget
Cathay och China Eastern
Skrivet av Star Alliance, 2018-10-05 05:07:30
Det är mycket svårare för flygbolag som inte är med i Star Alliance att etablera långlinjer till Sverige
Anmäl inlägget
MU och WOW...
Skrivet av BE, 2018-10-04 20:35:25
Att MU inte ska köra över vintern är känt sen länge. Från början om man läst på. Att WOW däremot går så dåligt va förvånande, surret om ”för få kärror” är bullshit. Dom har stora finansiella problem och har bl a lånat pengar av isländska staten för att hålla kärrorna i luften...
Anmäl inlägget
Shanghai
Skrivet av Niclas, 2018-10-04 12:00:48
Väntat ! Jag blev totalsågad här för några månader sedan av nån fjant när jag gav linjen max 6 månader.

Tydligen så fungerar SAS cph- pvh rätt bra ändå och jag kommer att fortsätta att använda denna linje både privat
Och i jobbresor
Anmäl inlägget
ARN
Skrivet av Saltkammargutten, 2018-10-04 08:52:07
MU tror tydligen att det räcker med att sätta maskinen på backen så går allt av automatik. Ett klassiskt fel som de ständigt begår. MU har flygit på Arn sedan in april, har jag för mig. Kan inte minnas att jag sett en enda annons/reklam om denna rutten.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
MCC-kurs
Pilotshop
BAM
Air BP
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev