Skriv ut   Tipsa en vän  

SAS flyttar trafik när Linate stänger för ombyggnad

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 10 oktober 2018
Cityflygplatsen Linate i Milano ska rustas upp. Då flyttas all trafik till stora Malpensa. Det påverkar en av SAS linjer som man vill flytta tillbaka så snabbt som möjligt.

SAS A320
SAS A320
 
Den har kallats för ”en liten juvel” bland Europas flygplatser. Men också ädelstenar måste slipas och cityflygplatsen Linate, den mindre av de två flygplatserna i Milano stänger nästa sommar när bansystemet och terminalen rustas upp. Det är ett omfattande arbete men enligt de italienska flygplatsmyndigheterna blir det bara totalstopp för trafiken under en tremånadersperiod från 27 juli nästa sommar. Hela upprustningen ska dock pågå fram till 2022. 
 
SAS flyger idag från alla tre huvudstäderna i Skandinavien direkt till Milano. Men det är bara trafiken från Stockholm som landar på Linate medan flygningarna från Oslo och Köpenhamn går till den större Malpensa. Det innebär att det är den dagliga rutten från Arlanda som påverkas av stängningen.

– Vi har sökt och förväntar oss att få motsvarande slotar på Malpensa under nedstängningen, vi får svar tidigt i november. Så snart vi har slotarna på plats flyttar vi flighterna till Malpensa, säger Aron Bäckström, chef på SAS Network till Flygtorget.

Det är dock fler än SAS som berörs av flytten. Upp mot 30 000 flygningar och två miljoner passagerare måste byta flygplats under perioden, framför allt Alitalia som med en stor inrikeshubb har drygt 68 procent av all trafik på Linate. Bland annat flyger man en regelrätt luftbro till Rom med upp till 280 flygningar i veckan.

Det gör att kapaciteten på Malpensa kommer att utsättas för hårda prövningar när flygplatsen ska hantera all trafik till Milano. Förra året passerade drygt 22 miljoner resenärer flygplatsen och det var en uppgång på 14, 2 procent jämfört med året innan.

SAS räknar med att flytta tillbaka stockholmsflighten till Linate när arbetet är slutfört, helst också de övriga två skandinaviska linjerna.

– Överlag hade vi gärna flugit mer på Linate med sitt attraktiva cityläge, men flygplatsen är i princip full så vi har inga möjligheter att flytta mer trafik dit, säger Aron Bäckström.

Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

LIN el MXP, ingen betydelse
Skrivet av Italienresenär o flygkonsult, 2018-10-11 10:05:05
Efter mer än 20 års resande årligen till norra Italien och bl a Milanos flygplatser så är det ingen större betydelse erferenhetsmässigt om man flyger T/R Linate eller Malpensa. Flertalet resenärer till LIN eller MXP ska dessutom någon annanstans än till centrala Milano.
Från MXP går det dock Malpensa Express (tåg) direkt in till centrala Milano.Inget tåg från LIN.METRO kommer öppnas t. LIN tidigast år 2022.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
MCC-kurs
Pilotshop
BAM
Air BP
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev