Skriv ut   Tipsa en vän  

Mindre än ett år kvar till första landningen i Sälen

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 7 januari 2019
Snön täcker den nylagda banan i Sälen. Det gör att bygget av landets nya flygplats fokuserar på terminalen, allt inför en första landning i december i år. Någon av de närmaste dagarna ska de första flygningarna presenteras.

På hemsidan finns ett räkneverk som räknar ner till vad som är den planerade första landningen på den nya flygplatsen i Sälen, Scandinavian Mountain Airport. I skrivande stund står det 357 dagar kvar.
 
– Vi räknar med att ha ett första flygbolag som landar i december i år. IATA-koden för flygplatsen är inte klar än och det gör att det inte är bokningsbart hos de flygbolag det gäller. Men vi räknar med att presentera de första flygningarna kanske redan om någon vecka, säger Brett Weihart, vd för Scandinavian Mountain Airport till Flygtorget.
 
I dagsläget är det lite vintervila runt bygget av det som ska bli den första svenska flygplatsen som invigs i Sverige på 20 år. Då 1999 var det Pajala som öppnade för trafik. Den 2 500 meter långa banan har fått ett första lager asfalt och är nu täckt av snö, helt enligt planerna för att den ska vila innan beläggningsarbetet fortsätter. Istället ligger fokus på terminalbyggnad och driftsfastigheter. Enligt planerna ska flygplatsen ha kapacitet att hantera fyra flygplan samtidigt i storleksordningen B737-familjen eller A320-familjen.
         
Trots det lugnare tempot just nu går det hela enligt uppgjorda tidtabeller. I takt med att våren och sommaren kommer ökar intensiteten och framför allt ska alla tillstånd från Transportstyrelsen förhoppningsvis vara klara under hösten. Flygplatsen ligger till del i vad som hittills varit okontrollerat luftrum. En del av kontrollzonen runt flygplatsen går dessutom in i Norge.
– Det gör att vi lånar en del luftrum av Norge när vi väl är igång.
 
Scandinavian Mountain Airport blir en av de allra första i världen som redan från start är utrustad med fjärrstyrning. Det ska styras från den befintliga centralen i Sundsvall tillsammans med bland andra Örnsköldsvik. 
         
Verksamheten på flygplatsen ska ha fokus på vinterhalvåret och skidturismen, men är öppen året runt. Enda inskränkningarna är en nattstängning mellan 22.00 och 07.00. Brett Weihart och projektgruppen är helt övertygade om att de svenska fjällen och närheten till de norska skidorterna ger en stabil grund för att locka arrangörer och flygtrafik.
– Det är ju ingen nackdel att easyjet börjat flyga stort på flygplatsen i Östersund. Det gör området känt och öppnar för andra flygbolag. Som det är nu finns inget som kan bromsa oss.

Kommentera artikeln
Det finns 16 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Toppen
Skrivet av BettiSpagetti, 2019-01-10 11:03:47
Men så bra att få ett pilotprojekt ihamn, som visar att ny teknik inte är farlig, tror många skräckslagna bara, som med bankomaten och autopiloten och mobiltelefon.
Snart är detta vardag , härligt med ny teknik, och att man petar i myrstacken, som har sett likadan ut i 40 år.
Anmäl inlägget
Inget system godkänns innan verifiering på plats
Skrivet av Bertil, 2019-01-08 14:47:58
Ja det lär vara unikt att erhålla slutligt godkännande innan systemet har installerats och driftsatts. Då är ju alla kontroller av systemet i sin normala driftmiljö inte värda någonting. Det är ju naturligvis helt fel att systemet slutligt kan godkännan innan verifiering gjorts på plats och dokumenterats. Även om SDATS verkar ha nära kontakt med Transportstyrelsen så gäller regelverket även för dessa.
Anmäl inlägget
Norska tillståndet
Skrivet av Bo, 2019-01-08 10:27:35
Grattis och vad bra att Tilsynet i Bodö redan har gett sitt godkännande till fjärrstyrt i Sälen. Tänk att det finns tillsynsmyndigheter som godkänner 1 år i förväg. Bra jobbat SDATS!!!
Anmäl inlägget
Klappat och klart
Skrivet av @Jörgen, 2019-01-07 21:22:12
Norska tillstånden redan klara så oroa dig inte.
Anmäl inlägget
Funkar
Skrivet av Fepp, 2019-01-07 16:57:45
Charter från GOT typ 2ggr i veckan med ATR torsdag och söndag under vintern skulle funka. Skulle med glädje åka och slippa den sega vägen med bil.
Anmäl inlägget
RTS 202?
Skrivet av Rekke, 2019-01-07 16:34:01
Ska skötas från Sundsvall. Linköping som ligger före i tidplanen är ca 2-3 år försenat... Lycka till!
Anmäl inlägget
ABC
Skrivet av Trött, 2019-01-07 16:05:44
Vad vet du, och vad har du för infon som andra inte har? Tråkigt med en sk."utlandssvensk" som hela tider dissar allt på FT.
Du anklagar andra för bitter ton - hur låter du själv?
Anmäl inlägget
Flygplats nr 3?
Skrivet av Fredrik, 2019-01-07 15:05:37
Blir Sälen flygplats nummer tre som ska opereras långt ifrån flygplatsen (fjärrstyras) av ett bolag som inte är certifierat enligt gällande regelverk?

Kommer Försvarsmakten att kräva lokal närvaro av flygledare även på Sälen?
Anmäl inlägget
Fjärrstyrt?
Skrivet av Bertil, 2019-01-07 14:30:07
Vadå personal? Är inte allt fjärrstyrt? Med självbetjäning och automater fixar man väl det mesta själv.
Anmäl inlägget
Personal?
Skrivet av ABC@Slaven, 2019-01-07 13:57:54
Ska dom ha personal? Landningar och parkering för bilar/flygplan kan väll betalas i samma biljettautomat? Eller tror någon på allvar att de får kommersiell trafik?
Anmäl inlägget
Lönerna för flygplatsanställda
Skrivet av Slaven, 2019-01-07 12:32:20
Man kan hoppas för den framtida personalens skull att lönerna på Scandinavian Mountain Airport inte blir så extremt dåliga som de är på övriga PEAB-flygplatser.
Anmäl inlägget
Kul
Skrivet av Fepp, 2019-01-07 12:26:15
Så bra nu sliper man ta bilen
Anmäl inlägget
Grammatiken är otroligt bra (IRONI)
Skrivet av SAOL, 2019-01-07 12:24:01
Grammatiken ligger som vanligt på en otroligt hög nivå...

Enda inskränkningarna... nej nej nej
Enda inskränkningen är däremot helt korrekt.
Anmäl inlägget
Tidtabeller?
Skrivet av ABC, 2019-01-07 11:24:17
Förutom de fyra dagliga flygningarna till Oslo och Arlanda med A320 och de dagliga A330 till New York och Bangkok tror ni att det skulle finnas utrymme för en J31 en gång i veckan till Göteborg? Kanske kan det gå att få till om kommunen skjuter till lite pengar..
Anmäl inlägget
Sälen ersätter Mora & Borlänge
Skrivet av Anonym , 2019-01-07 11:05:25
När Sälen flygplats är i bruk, då kan flygplatserna i Mora och Borlänge läggs ner.
Anmäl inlägget
LFV/SAAB/SDATS
Skrivet av Jörgen, 2019-01-07 10:33:42
Vad händer om ovannämnda bolag inte blir utnämnda i tid för fjärrstyrd flygledning på Sälen? Enligt min bedömning av regelverk mm så måste även norska luftfartstillsynsmyndigheten godkänna fjärrstyrda separationer i det terminalområde som ligger på norskt territorium. Sälen flygplats ligger intill gränsen och flera procedurer för både in och utflygning sker i norskt luftrum. Dyra kabeldragningar till Arlanda alt Sundsvall....
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
Air BP
BAM
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev