Skriv ut   Tipsa en vän  

Växjö Airport slår 18 år gammalt rekord

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 17 januari 2019
Den näst största tillväxten i landet och allt fler passagerare som väljer bort Kastrup till förmån för den regionala flygplatsen. Växjö Airport slog förra året nytt passagerarrekord.

KLM
KLM Växjö
 
Hellre Växjö än Kastrup. Åtminstone för de resenärer som bor i närheten av Växjö Småland Airport och ska flyga utomlands. Under året har flygplatsen haft två fasta linjer till större utländska hubbar, BRA som flyger till Berlin och KLM till Amsterdam.
 
- De nya linjerna med BRA till Berlin och KLM till Amsterdam har stärkt vår region gällande både besöksnäringen och näringslivet vilket gör att många resenärer har bytt ut Kastrups flygplats mot Växjö Småland Airport, säger Ulf Axelsson, flygplatschef i Växjö.
 
Återstarten av trafiken till Amsterdam har denna gång visats sig vara stabil. Det förra försöket med eget ansvar och inhyrd kapacitet fungerade inte utan linjen blev kortlivad, trots ett tydligt ökat intresse för trafiken. Denna gång är det KLM som har det fulla ansvaret och därmed öppnas hubben på Schipol på allvar för resenärerna från Växjö.
 
Det är främst de två linjerna till Berlin och Amsterdam som drivit upp trafiktalen. Sammantaget går det att flyga till 22 destinationer från Växjö och faktum är att det nu är linjetrafiken utomlands som ersatt inrikes som stommen i verksamheten.
 
När antalet passagerare under förra året räknas samman stannar det på 277 500. Det är den högsta siffran sedan år 2000 och är 14 procent över förra årets resultat. I sin tur gör det att Växjö Småland Airport hamnar på andra plats efter Örnsköldsvik när det gäller passagerartillväxten bland samtliga flygplatser i landet. Det är alltså två flygplatser utanför Swedavia som växer snabbast i landet.
 

Flygtrafiken på Växjö är fördelad enligt följande: 

25% inrikes

25% charter

50% utrikes linjetrafik


De utrikes linjer, vid sidan av charter:

Wizzair - Tuzla och Skopje

Ryanair - Alicante och Gdansk

Czech Airlines - Prag

BRA - Berlin

KLM - Amsterdam

Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Äntligen
Skrivet av Flygputte, 2019-01-20 21:12:42
Tog 18 år att få tillbaka passagerarna som slutade flyga efter 9/11 2001 och finanskrisen 2008. Fast nu flyger 75% söderut. Inrikes storhetstid är över. Fast kommande snabbtåg kan gynna inrikesflyget eftersom de bara skall stanna i Stockholm och Malmö. Men landsbygden lär få betala.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
BAM
MCC-kurs
Air BP
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev