Skriv ut   Tipsa en vän  

Airbus nya flygplansfabrik i USA

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 18 januari 2019
Först ut var tillverkningen av Airbus A320 som startade för sex år sedan. Nu öppnar Airbus en ny tillverkningsanläggning i USA, denna gång för A220-familjen.

Airbus A220
Airbus A220
 
Det var den allt större orderboken på A320-familjen och framför allt A320 som gjorde att Airbus 2012 öppnade en produktionsanläggning i Mobile i Alabama. Därifrån levererar flygplanstillverkaren idag fyra flygplan per månad till i första hand den amerikanska marknaden. Samgåendet med Bombardier och ansvaret för C-serien, numera omdöpt till A220, mötte starka reaktioner hos Boeing som menade att ett kanadensiskt-europeiskt samarbete innebar osunda konkurrensförhållanden. När så Delta beställde 75 flygplan ur A220-serien, senare ökat med ytterligare 15 flygplan, gjordes försök att få flygplanen belagda med kraftiga strafftullar. Det misslyckades visserligen men i svallvågorna efter det bestämde Airbus att öppna ytterligare en final assembly line, en amerikansk produktionsanläggning, också för A220-maskinerna.
 
– Det är helt logiskt. USA är den största marknaden för A220-familjen och en produktionslina här underlättar hela processen, säger Jeff Knittel, vd för Airbus i Nordamerika till Flygtorget.

Valet föll än en gång på Mobile och där togs i veckan och under högtidliga former, de första spadtagen för den nya fabriken som ska ligga vägg i vägg med A320-tillverkningen. Det är en investering på cirka 300 miljoner dollar och enligt planerna ska flygplanstillverkningen komma igång under tredje kvartalet i år och en första A220 rulla ut från bandet i Mobile under 2020.

– Det faktum att vi redan är etablerade här i Mobile gjorde valet lätt. Tillverkningen av A320 har krattat marken för ytterligare en anläggning, sa Airbus vd Tom Enders vid invigningen.

Tillverkningen i Mobile fungerar på samma sätt som i de tre övriga fabrikerna, i Toulouse, Hamburg och Tijan i Kina: Leveranskedjan är idag utsträckt med underleverantörer över stora delar av världen. De olika komponenterna fraktas till sammansättningen med flyg eller som i fallet med hamnstaden Mobile, med båt. 

I Mobile tillverkas idag 4,5 Airbus A320 i månaden, vilket ska ökas till fem levererade flygplan i månaden. A220-linan ska inledningsvis klara fyra maskiner i månaden men även kunna skruva upp produktionstakten. I dagsläget ligger det 537 beställningar A220, varav cirka 80 procent är på den större A220-300. En av de senaste var från det helt nya flygbolaget Moxy Airlines som ännu inte startat trafik. Airbus räknar med att snart kunna presentera fler amerikanska flygbolag som kunder för A220, bland annat har det talats om Spirit Airlines men också de stora United och American behöver förnya sina regionala flottor.

Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
BAM
MCC-kurs
Air BP
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev