Skriv ut   Tipsa en vän  

Svenskar fortsätter att flyga - med dåligt samvete

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 27 februari 2019
Allt fler svenskar får dåligt samvete av att flyga. Men det är inte många som tänker sluta flyga. De som klimatkompenserar biljetterna är också få. Det visar en undersökning som KLM gjort.

KLM har som målsättning att minska koldioxidutsläppen med 20 procent senast nästa år. Det sker bland annat genom att tanka biobränsle så ofta det går, hittills har drygt ettusen långlinjeflygningar genomförts. I Sverige är flygbolaget också med i projektet ”Från flis till flygplan” tillsammans med LTU i Luleå och Smålands Airport, som undersöker möjligheterna att starta biobränsleproduktion i södra Sverige.

Samtidigt genomförs varje år en undersökning av svenskarnas inställning till flyg och klimatpåverkan. Den senaste genomfördes i slutet av förra året, väl timad med att begreppet ”flygskam” blev ett nytt begrepp.
 
Siffrorna från den har nu presenterats och visar att visserligen är det 10 procent fler som tycker att flyget är ett miljöproblem, sammanlagt 69 procent, men det är inte många som själva tänker minska det egna flygandet. Åtta procent täckare dra ner på antalet flygresor medan 90 procent slår fast att flygresor, både inrikes och utrikes är nödvändiga. 

– Branschen både kan och behöver bli mer hållbar, men lösningen är inte att sluta flyga utan att flyga bättre. Grundproblemet är bristen på hållbart flygbränsle, inte flygresandet i sig. Vår utgångspunkt är att det fossila bränslet i närtid måste fasas ut och därför satsar vi på att öka användningen av bioflygbränsle, säger Paul Terstegge, General Manager Air-France-KLM Norden.

Det ökande intresset för flyg och miljö visar sig inte heller när det gäller möjligheten att klimatkompensera det egna flygandet: 64 procent säger att de inte gör det och tar den lilla extra kostnad som det innebär. Däremot vill resenärerna gärna boka biljetter på ett flygbolag som man vet har ett aktivt miljöarbete och investerar i mindre miljöpåverkan.

- Politiker och näringsliv måste bli bättre på att samarbeta om branschen ska lyckats i sin gröna omställning. Ensam är sällan stark, säger Paul Terstegge.

Kommentera artikeln
Det finns 9 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingNyheten har en egen tråd i vårt Flygforum

Hahaha
Skrivet av Fritz Klyka., 2019-02-28 00:50:28
Flygskam i röva på mig. Jag flyger i snitt en gång per år och det tänker jag fortsätta med. Inför hellre en miljöavgift på 50 kr/biljett oavsett sträcka och låt pengarna gå direkt till flygets miljöutveckling. Det blir ca 2 miljarder kr/år. Då har vi snart ett renare flyg. Fan att MP inte åkte ur riksdagen i höstas......
Anmäl inlägget
Kom igen f.f.
Skrivet av Kurt, 2019-02-27 22:09:38
Det finns ett syndrom i Sverige som pk eliten har infört, och det går ut på att Sverige ska vara BÄST på att minska utsläppen av växthusgasar, jaha hur stor skillnad tror man att det gör globalt sett. Newsflash Sverige har inte en egen atmosfär vi får dela med hela planeten Alla andra länder skrattar åt svenskens flygskam...
Anmäl inlägget
Flyg mer för protest
Skrivet av Kurt, 2019-02-27 19:00:22
För tusan flyg mer istället. Flyget är en så liten del av det totala co utsläppet, har absolut ingen betydelse vad vi i lilla Sverige gör.
Anmäl inlägget
skev bild
Skrivet av Rhell, 2019-02-27 16:55:38
Flyget står för 2 procent av koldioxidutsläppen. Vägtransporter (bussar, lastbilar, bilar och motorcyklar) står för över 30 procent? Vem är det egentligen som ska känna skam?
Anmäl inlägget
Trams i kvadrat
Skrivet av MR everyvere, 2019-02-27 15:41:30
Typiskt trams, som vi köper. Sluta ljuga och var raka i liknande sammanhang. Det vinner vi mest på.
Anmäl inlägget
Det svenska tågnätet
Skrivet av Gene Ball, 2019-02-27 14:02:39
Det är väl klart om man flyger inom Sverige. Men om tågen inte fungerar som de ska som t ex nu i somras, så finns det liksom ingen anledning eftersom det knappt finns något alternativ.
Anmäl inlägget
Ingen bryr sig!
Skrivet av Snoddas, 2019-02-27 10:34:21
Dubbelmoral när den är som bäst. Jag sopsorterar och flyger aldrig folket syns mest i kabinen. När de flyger på semester så räknas det inte. Samma när man kastar allt skräp hur som helst. Sverige lider av ett komplex hela tiden att visa att vi ständigt är duktigast i hela världen.
Anmäl inlägget
Spenat
Skrivet av Theobald Atterdag, 2019-02-27 09:36:01
Typiskt svenskt trams. Dåligt samvete. Som vanligt så blir det löjligt.
Anmäl inlägget
Finns teknik (svensk) som reducerar utsläppen!
Skrivet av Flyer, 2019-02-27 08:55:53
Norwegian minskar sina co2 utsläpp med 16000 tusen ton/år genom att använda sig av Avtechs Aventus Nowcast.
En gåta att inte fler bolag som vill framstå som miljövänliga inte gör detsamma!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
Air BP
BAM
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev