Skriv ut  

Allt fler bojkottar Wizz Air i Norge

Flygnyheter, Redaktionen, den 29 oktober 2020
Wizz Air har inte tagits emot med öppna armar i Norge. Flygbolaget har fått hård kritik för sin personalpolitik och nu ökar antalet bojkotter fack, företag och organisationer.

Wizz Air är ingen nykomling på den norska marknaden. Flygbolaget flyger sedan tidigare på ett tiotal flygplatser i Norge från en rad europeiska destinationer. Men det var beslutet att också börja flyga inrikes i Norge som gjorde att debatten hettade till. 

I samband med lanseringen av de första inrikeslinjerna fick VD:n 

József Váradi en rad frågor om arbetsmiljön ombord och möjligheten att engagera sig fackligt. Svaren han gav, bland annat påståendet att ”alla flygbolag som blivit ockuperade av fackföreningar, är på randen till konkurs”, gick inte riktigt hem i Norge. 
Reaktionen kom också omedelbart. Statsminister Erna Solberg var snabbt ute och meddelade att det inte var tal om att flyga med Wizz Air. Strax därpå följde norska LO och en rad fackförbund, politiska partier av olika kulörer, organisationer och företag i näringslivet. Senast i raden är det norska Finansförbundet som skriver om sin resepolicy och där tar bort det ungerska flygbolaget från möjliga resealternativ i tjänsten. Däremot lägger sig fackföreningen inte i vad anställda och förtroendevalda gör på fritiden.

- Jag hoppas att vi skriver så tydligt att våra medlemmar tänker sig för två gånger. Vi kan inte bestämma över människors fritid men det är viktigt för oss som fackförbund att sända en signal. När ett företag bryter mot det vi menar är grundläggande rättigheter kan vi inte låta bli att säga ifrån, säger förbundsordföranden Vigdis Mathisen till dn.no.

Det är möjligheten att organisera sig fackligt och lönepolitiken som dragit på sig mest kritik. Enligt uppgift är lönekostnaderna inom Wizz nio procent av den totala driftbudgeten. Stämmer den siffran är den betydligt lägre än i till exempel SAS och Norwegian som är de flygbolag som ska konkurrera med Wizz Air. Kommentera artikeln
Det finns 14 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Norrmän gillar ju billigt flyg
Skrivet av Christian, 2020-11-01 12:14:37
Är det resenärerna eller alla de andra som gör en "bojkott"? Jag tror gemene man i Norge inte bryr sig det minsta, eftersom jag ser dom så glatt åka ner för struntsummor till Polen och lever härliga livet med sitt sällskap på uteserveringarna i de polska storstäderna. Varför skulle de inte lika glatt kunna flyga lika billigt inom Norge? Priset kommer alltid att vara avgörande och jag tror samtliga inser det ganska snabbt.
Anmäl inlägget
Patetiskt
Skrivet av Piloten, 2020-10-30 16:46:44
Varför denna uppståndelse . Varför påpekande inte det norska ministeriet när Norwegian och Kjos flaggade ut till Asien och tog in billig arbetskraft.

Nu kan inte drakarna i de politiska korridorerna längre få pengar under bordet. Korruption på högsta nivå och dem lyckas inte dölja det så väl.

Se tex när DAT vill komma in och flyga trafik i Norge , Staten såg då till att Widerö fick all flygning.... korruption så det ryker om det.
Anmäl inlägget
Kapital
Skrivet av Akktu Stakki , 2020-10-30 07:45:31
Kanske borde man börja fundera på var WIZZ hämtar kapital till deras expansiva växt.
Majoriteten av deras passagerare kommer från förre detta Sovjetrepubliker eller lydstater.
Knappast där som man hämta en förnuftig Yield.
Anmäl inlägget
Billig taxi?
Skrivet av sv Gullan Purser&Avtals Novis, 2020-10-29 23:25:04
" taxin till flygplatsen har ju varit billigare än resan till medelhavet". Är inte det rimligt??
Anmäl inlägget
All PR
Skrivet av PR, 2020-10-29 19:42:47
All PR är bra PR.

Gratis reklam för Wizz Air som bara säljer mer biljetter på detta.
Anmäl inlägget
Handling
Skrivet av Johnnie Kobbelgaard, 2020-10-29 18:08:53
Men de skal handles af SGS (SAS)....usmart!
Anmäl inlägget
Wizzair
Skrivet av SkogsSAAB, 2020-10-29 16:50:31
Wizzair är mer än välkomna till Norge och gör det naturligtvis på rätt sätt.
Fina fräscha flygplan, en personal som inte bara flyger för pengar samt att detta behövs i vår svåra tid.
Anmäl inlägget
Toppen
Skrivet av Gullan Purser&AvtalsExpert, 2020-10-29 14:24:37
Men så bra att marknaden säger ifrån , det har varit alldeles för billigt att flyga, taxin till flygplatsen har ju varit billigare än resan till medelhavet. Jag tror norrmännen fått nog nu efter Norweigans uppgång och platta fall.
Anmäl inlägget
Social dumpning..
Skrivet av DEF, 2020-10-29 14:19:40
Visst ABC,så kan det vara.Men bra att någon skriker nu och inte bara stryker medhårs och bara lallar med.Det är passagerarna som ska göra så att ett bolag går med vinst,inte personalen med feodala lönevillkor i högskatteländer som Norge och Sverige.
Anmäl inlägget
Bojkott va
Skrivet av thomas, 2020-10-29 13:01:20
Bojkott är ett starkt ord, tyder på inskränkthet och protektionism.
"vi är bättre än andra, kom inte hit och stör"
Det är olika löner i EU det är bara att gilla läget.
Personligen anser jag små marknader som Svenska inrikesflyget måste regleras, om det överhuvudtaget ska överleva. Det var bättre förr.
Anmäl inlägget
Ingen betydelse
Skrivet av Röda Baronen, 2020-10-29 12:42:20
Löjliga hot om bojkott har ingen betydelse, folket vill ha billiga biljetter. Norge har lika stort ansvar som Irland för att främja race to the bottom kulturen.
Wizz kommer ta över efter konkurs mässiga Norwegian, bara en tidsfråga
Anmäl inlägget
Ett bra land
Skrivet av Hulk, 2020-10-29 12:37:36
Ja de är patriotiska av sig i Norge.
Så det blir nog svårt för Wizzair.
Anmäl inlägget
Löjligt, nej urlöjligt!
Skrivet av ABC, 2020-10-29 10:55:02
Efter Irland är Norge det land i Europa som skadat luftfarten mest. När Norge tillåtit att Norwegian gjort i princip vad som helst har norska fack och myndigheter inte gjort ett skvatt. Nu gapar man och skriker som ett nyvaket småbarn. Löjligt, nej urlöjligt!
Anmäl inlägget
$€
Skrivet av Yngve , 2020-10-29 10:46:38
Money talks. Är priset rätt kommer alla flyga med dom. Kanske inte branschfolket från flyget...
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn