Skriv ut  

EASA: 5G innebär inte ”unsafe conditions” för flyget

Flygnyheter, Redaktionen, den 21 januari 2022
5G i USA och Europa använder inte samma frekvenser. Det innebär att det inte föreligger några risker för flyget, säger EASA i en kommentar.

Emirates höll inne flygningar till USA och flera stora amerikanska flygbolag har uttryckt oro för att de nya 5G-näten ska störa en del av avioniken ombord. Uppståndelsen har nu gjort att två av de stora amerikanska telebolagen AT&T och Verizon skjuter upp användningen av en del 5G-master i närheten av ett antal större flygplatser i USA.

I Europa råder inte samma oro för att 5G ska störa flygtrafiken, främst för att den europeiska och amerikanska tekniken skiljer sig år när det gäller frekvenserna. EASA har gått ut med en första kommentar som säger att det inte föreligger några ”unsafe conditions”. Det finns alltså ingen anledning till oro, menar organisationen. Samtidigt fortsätter dock utredning och forskning.

I Sverige har Transportstyrelsen utfärdat en så kallad säkerhetsrekommendation till flygbolagen att passagerarna ska stänga av sina mobiltelefoner under flygningen, inte bara sätta dem i flygplansläge. Det gäller även de telefoner som ligger i det incheckade bagaget. Dessutom ges en rekommendation att flygbolagen uppdaterar piloternas rutiner.

- Vid sidan av det har vi uppmanat flygplatserna runt om i landet att göra en uppföljning av var och hur basstationerna för telekommunikationen är placerade, vilken effekt de har och hur de är riktade. Allt för att minska möjligheterna till eventuell påverkan, säger Staffan Söderberg, sektionschef för sektionen flygbolag på Transportstyrelsen till Flygtorget. 
EASA såväl som Post och Telegrafstyrelsen fortsätter dock att utreda relationerna mellan 5G och flygtrafiken. Det innebär i sin tur att Transportstyrelsen säkerhetsrekommendation till flygbolagen ligger kvar fram till de fortsatta testerna bekräftar att det fortsatt inte finns några risker för störningar.Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn