Skriv ut  

Tomtecharter elddop för Pajala Airport

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 3 december 2013
Fem Boeing 737 med tomteturister. Det tar Pajala flygplats emot under december månad. Det är första gången det landar så stora flygplan på landets yngsta flygplats.

Pajala Airport
Pajala Airport

Pajala Airport är landets yngsta flygplats, invigd 1999 och har i huvudsak haft linjetrafik till Luleå på programmet. Storleksmässigt hanterar flygplatsen Jetstream 32 och en del ambulans och allmänflyg. För sex år sedan förlängdes banan från 1 500 meter till 2 300 meter och tack vare det har flygplatsen i dagarna genomgått sitt elddop när det gäller större flygplan.

- Ja, genom samverkan med lokala entreprenörer har vi attraherat en researrangör att förlägga en serie av fem charterflygningar hit till Pajala Airport med Boeing 737-400/800 under december. Det är första gången vi har så stora flygplan här, säger flygplatschefen Maria E Lifbom till Flygtorget.

Det är flygbolagen Enter Air och Thomson UK som på uppdrag av New Market över dagen flyger in engelska tomteturister från Gatwick, Norwich, Bournemouth, Exeter, Cardiff till Pajala Airport för ett besök hos Tomtemagasinet. Fem gånger cirka 180 passagerare kräver en insats utöver det vanliga och uppställningen har också varit total från de åtta anställda på flygplatsen och frivilliga krafter.

- Jag brukar säga att vi gått från att köra trehjuling till långtradare på en månad och vi vet ju alla att egentligen tar flera år att lära sig det. Pajala Airport har medarbetare i världsklass.

Trafiken med en B737 kräver en viss logistik. Avgångshallen rymmer cirka 100 passagerare vilket gör att gästerna slussas genom flygplatsbyggnaden i olika omgångar. Gästerna passerar genom terminalen på 35 minuter, den snabba genomströmningen är en av många fördelar med att trafikera en mindre flygplats
Maria E Lifbom menar att charterserien nu sätter flygplatsen på kartan på ett helt nytt sätt.

- Nästa säsong är det planerat dubbla antalet flygningar, cirka tolv. Tankarna på att kunna använda ett antal stolar på returflygningen för svenska, norska, finska, ryska gäster är en möjlighet. Vilka flygplatser i Norra Sverige erbjuder direktflygningar till London? Vill norra Sverige, Norge, Finland åka till London för shopping, fotboll mm under weekend eller vecka? En annan är att använda flygplanet i väntan på returflygningen.Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Girlpower!
Skrivet av Ulrika Nyqvist, 2013-12-07 08:52:22
Härligt Maria du har alltid varit en riktig glädjespridare, det här fixar du och dina medarbetare galant!
Anmäl inlägget
Tack
Skrivet av Maria, 2013-12-06 22:58:53
Jag har förmånen att vara ledare över ett ytterst kompetent team - medarbetare som väljer att leverera en produkt i världsklass. Det är få ledare förunnat att få kunna se denna utveckling. Hur det nu än är så levererar jag föga - mina medarbetare väljer att leverera 110%. Tack - ni äger:)
Anmäl inlägget
Maria
Skrivet av Du vet vem jag är!, 2013-12-05 03:39:00
Maria, du är en fantastisk person och vän. Keep up the good work. We all love you.
Anmäl inlägget
Skönt...
Skrivet av P, 2013-12-04 19:50:52
...att se att det finns framåtanda och bra ledarskap på någon arbetsplats. Hoppas med allt jag har att det går vägen för Pajala.
Anmäl inlägget
Flygplatschefen är Jultomten
Skrivet av öppna ögon, 2013-12-03 18:56:24
Ett sånt lyft med Maria vid spakarna!

Härligt med positiva nyheter och inte bara negativ ankdamm i forumet, men det blir nog tunt med norrmän på flygdan.
Anmäl inlägget
Tomtecharter
Skrivet av Cerstin, 2013-12-03 09:48:59
Kan bara säga att tack vare nya flygplatschefen Maria Lifbom blev detta verklighet. Finns bara inte en mera entusiastisk och grymt duktig chef. Ingenting är omöjligt och hon kommer att sätta Pajala på kartan. Redan nu inplanerat flygdag i Pajala 17 maj som ingen som gillar flyg bör missa.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn