Skriv ut   Tipsa en vän  

Karlstad Airport först med miljövänligt flygbränsle

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 3 juli 2014
Den 26 juni genomfördes de första reguljära flygningarna med bioflygbränsle i Sverige. Samtidigt invigdes den första tankstationen i Europa med miljövänligt flygbränsle på Karlstads Airport.

KSD Flygbränsle
Premiär för milöklassat flygbränsle

Den 26 juni klockan 16:20 lyfte den första reguljära inrikesflygningen med biobränsle i tankarna, Nextjets avgång 2N0257 från Karlstad till Stockholm Arlanda. Strax innan hade även BMI1917 startat från Karlstad på väg till Frankfurt.

Milöklassat flygbränsle
Bio Jet Fuel

Det var de två första flygningarna i Sverige med biobränsle i tankarna och flygplanen hade tankat på den nya bioanläggningen på flygplatsen och som invigdes samma dag.

- Anläggningen är den första stationära tankanläggningen för bioflygbränsle i Europa och kanske i hela världen, säger Thorbjörn Larsson på Statoil.

Att anläggningen hamnat i just Karlstad beror dels på ett långt drivet miljöarbete, flygplatsen är miljöcertifierad, dels på närheten till trä- och massaindustrin i Värmland och den forskning och utveckling som bedrivs där.

Det nya miljövänliga flygbränslet tillverkas av restprodukter från skogsbruket och leverantör är Statoil Fuel and Retail Aviation som idag levererar flygbränsle på ett 80-tal flygplatser runt om i Europa.

Biobränslet i anläggningen i Karlstad kan blandas upp till 50 procent med konventionella, fossila flygbränslen men ger även i utblandad form en tydlig miljöeffekt. Flygets andel av de globala koldioxidutsläppen är 2-3 procent. IATA har som mål att stoppa ökningen av koldioxidutsläppen från 2020 och att halvera utsläppen från flyget senast 2050.

I dagsläget är tillgången på biobränsle och priset en tröskel för att snabbt öka användningen av biobränsle bland flygbolagen.

- Ja, biobränslet som vi tankar här i Karlstad är cirka 4 gånger dyrare än vanligt flygbränsle. Men det har vi löst genom att Statoil och det holländska företaget SkyNRG har bildat en fond för klimatkompensation. Inledningsvis ska fonden användas för att subventionera mellanskillnaden i pris för att på så sätt stötta de flygbolag som vill tanka mer miljövänligt, säger Peder Kadmark, vd på Karlstad Airport.

I och med att den nya anläggningen är i bruk kan de flygbolag som trafikerar Karlstad regelbundet tanka bioflygbränsle. Tidigare har det mest genomförts vid enskilda testflygningar. Ambitionen är att från årsskiftet ska samtliga flygningar från flygplatsen tankas med miljöbränsle.

- Flygbolagen jublar över den här möjligheten, säger Peter Kadmark.

Kommentera artikeln
Det finns 5 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

@ Anders Carlsson
Skrivet av Anders Calsong, 2014-07-07 23:13:37
VD:n heter Peter Landmark och inget annat!!
Anmäl inlägget
Praktiskt miljöarbete
Skrivet av Peter miljöarbetare, 2014-07-07 13:41:02
Förbaskat bra! Praktiskt miljöarbete och verkliga miljövinster skapas av tekniskt och naturvetenskapligt arbete, inte av ord på en grönmålad skylt.
Kan Flygtorget bevaka fortsatt utveckling av det här biobränslet? Fler vill ha reda på hur det går.
Anmäl inlägget
Varför negativa???
Skrivet av Mats 47 år med flyg jobb., 2014-07-05 18:38:16
Fattar inte varför folk bara hittar fel på denna sida!!!
Att flyga är ju naturligt, och då gäller det ju att hitta bästa möjliga bränsle...
Sluta tramsa och acceptera framtidens koncept, så länge inte järnvägen uppfyller sina krav...
Trevlig sommar
Anmäl inlägget
Ta tåget!
Skrivet av Å.Romson, 2014-07-04 17:16:06
Allt flyg är miljöförstörande!

Anmäl inlägget
Enkelt
Skrivet av Skattetasken, 2014-07-04 16:38:30
Sätt igång och skatta på jetbränslet fullt ut så blir det nog lönsamt...
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Air BP
BAM
Flygrevyn
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev