Skriv ut   Tipsa en vän  

Miljöpartiet vill bygga bostäder på landets flygplatser

Miljö, Anders Carlsson, den 10 oktober 2014
Regeringen vill nu utreda på vilka flygplatser som det går att bygga bostäder. Och det är inte bara Bromma det gäller utan en rad andra flygplatser runt om i landet har också pekats ut.

Regeringen meddelade i dagarna att man tillsatt en förhandlingsperson som ska underlätta för kommuner att bygga bostäder på flygplatsmark. Vad utredaren har för mandat och när resultat ska redovisas, har inte redovisats. Det visar sig också att näringsministern inte var informerad om beslutet.

– Det hindrar inte att signalen är tydlig och att gaddarna nu är ute mot flyget. Jag uppfattar det som direkt fientligt mot flygnäringen i landet, säger Peter Larsson, vd för Sveriges Regionala Flygplatser.

Udden i förslaget är i första hand riktat mot Bromma där diskussionerna om nedläggning och bostadsbyggande, det spekuleras i upp mot 50.000 lägenheter, varit en del i valrörelsen. Men det visar sig nu att den nytillträdde förhandlingspersonen också ska undersöka möjligheterna för bostadsbyggande i Uppsala, Linköping och Jönköping.

– Varför just de tre?, frågar sig Peter Larsson. I Linköping är flygplatsen en del av flygindustrin som sysselsätter femtusen personer bara i Linköping. I Uppsala är det i första hand försvarsmakten som använder Ärna och just nu dessutom bygger ut och Jönköping…ska det byggas bostäder på Axamo som ligger ett bra stycke utanför staden?

Just exemplet Jönköping verkar stämma illa överens med Åsa Romsons utspel om att ” Det är viktigt att vi underlättar för de kommuner där man har intressant citynära mark som i dag binds upp av flygplatser …”. Men det kan förklaras med att miljöpartiet lokalt sedan länge drivit på för att flygplatsen ska läggas ner med hänvisning till att Landvetter finns, 15 mil bort.

- Fokus är alltså på flygplatserna. När ska vi se en förhandlingsperson som tar sig an alla de industriområden och hamnar som finns runt om i landet och som inte sällan ligger betydligt bättre till än flygplatserna.  

Det finns även en juridisk aspekt på att eventuellt lägga ner en rad flygplatser i landet. Bromma, som ägs av staten och har ett långtidskontrakt för verksamheten, kan inte läggas ner med mindre än att en regeringsmajoritet beslutar det. Jönköping, Linköping och en rad andra regionala flygplatser ägs oftast av kommunen där de ligger och det är därför enbart de lokala politikerna som kan avgöra flygplatsens öde, inte regeringen.

– Icke desto mindre så är utspelet oroande och våra medlemmar ser det som ett tydligt hot mot deras verksamhet.

Kommentera artikeln
Det finns 10 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Eurobonus Gold
Skrivet av Är detta bara början?, 2014-10-12 11:41:55
Det blir förmodligen inga lätta år framöver vad gäller verksamhet relaterad till vår infrastruktur.

Vad kommer härnäst, en utredning om vilka vägar man kan bygga bostäder på, kanske Essingeleden då får man dessutom sjöutsikt.
Anmäl inlägget
Rösta rätt
Skrivet av Socialmoderat, 2014-10-12 07:35:06
Så går det när man röstar på div extrempartier till höger och vänster. Som bakbinder dom statsbärande partierna.
Anmäl inlägget
Fy skäms miljöpartiet!
Skrivet av SH, 2014-10-11 11:00:07
Fy skäms miljöpartiet som inte tanker på välfärden för Stockholm och des omnejd
Som fd borgarådet skrev i en artikel att Stockholm behöver Bromma Airport för att kunna växa

Sedan om man bosätter sig runt en flygplats så får man väl utstå lite buller och bränsledofter med mera
Samt tror inte flyget är så farligt för miljön titta på allt annat som släpps ut i miljön

Men allt detta viste vi väl skulle hända när det nu blev en Röd regering
Anmäl inlägget
Inga akademiker?
Skrivet av Puckelbro, 2014-10-11 08:51:26
Även om Åsa Romsons doktorstitel i juridik väger lätt jämfört med den mer avancerade pilotutbildningen så är hon trots allt akademiker...
Anmäl inlägget
Mijlöpartiet 2
Skrivet av Joakim, 2014-10-11 01:49:17
Bevisligen hade jag ju rätt gällande akademisk utbildning eftersom personen som svarade på mitt inlägg inte känner till stor bokstav efter punkt. Men iallafall, Bromma är en av Sveriges äldsta flygplatser och har garanterat varit där längre än de som bor där. Spännande att flytta dit om man inte trivs med flygbuller. Dessutom begreppet "tungt jet" existerar inte. Swedavia/Bromma Flygplats har skarpa begränsningar för buller.
Anmäl inlägget

Skrivet av Hej &, 2014-10-10 17:06:10
Skyll inte på MP när det gäller Bromma flygplats. det är Swedavia med Moderaterna som skapat nedläggnings hotet. Hade man låtit flygplatsen vara en mindre cityflygplats med en sund blandning av flygslag så hade denna fråga inte varit på tapeten. Men Swedavia och M ville ha en stor cityflygplats med tungt jet och då växte opinionen mot flygplatsen. Titta på valkretsarna under/bredvid in/utflygningen så kan ni se att MP gjorde rekord val där
Anmäl inlägget
Miljöpartiet
Skrivet av Joakim, 2014-10-10 14:39:31
Synd att det inte finns några akademiker i regeringen, som förstår vikten av tillgänglighet till Sverige. Flyget måste utvecklas mer för än bättre infrastruktur för svenskt näringsliv och turism
Anmäl inlägget
Tokstålleförslag
Skrivet av Nom, 2014-10-10 13:43:33
Femtiotusen invånare på Bromma och dess närområde kommer att påverka miljön tusenfalt mer negativt dygnet om än vad den nuvarande verksamheten gör!
Jönköpings flygplats är nog det största tokstålleförslaget som skådats, om flygplatsen av någon anledning läggs ner så finns det mängder av bättre markområden i Jönköpings närhet att bebygga.
Att ge sig på flygbranschen på detta sätt av Miljöpartiet är inget annat än samhällsomstörtande verksamhet.
Anmäl inlägget
Åsa Romson= Sveriges undergång
Skrivet av Flygarn, 2014-10-10 11:03:54
Åsa. Romson är en idiot. Så enkelt är det. Hon tror att Arlanda bara ligger 10 min från Bromma......hoppas bara att Löfven inte ger med sig. Suck, vilket land detta riskerar att bli. Tillbaka till forntiden......
Anmäl inlägget
Linköpings flygplats
Skrivet av Rhell, 2014-10-10 10:12:51
I Linköping så ägs terminalbyggnader av kommunen men själva startbanan ägs fortfarande av Saab AB. Alltså en privat intressent. Att bygga bostäder här innebär att de ska klämmas in mellan, stambanans två spår och nya Ostlänkens två spår, på ena sidan och Saabs jättestora fabriksområde på andra sidan! Kul att bo i en "ränna" mitt emellan där startbanan ligger idag.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Volflight
BAM
Air BP
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev