Skriv ut   Tipsa en vän  

Skellefteå flygplats passerar drömgräns

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 10 december 2014
Det tog fyra år som egen flygplats att nå det uppsatta målet. I dagarna passerade den 300 000 passageraren Skellefteå Airport. Nu finns planer på att bygga ut både terminal och landningsbana.

Det var 2010 som Swedavia lämnade över ansvaret för Skellefteå flygplats till kommunen. Det var då en utpräglad inrikesflygplats med just över 200 000 passagerare årligen. Försäljningen, en krona betalade kommunen, något motvilligt, innebar trots allt att det nu gick att göra helt egna satsningar. Flygplatsen var inte längre en del av centralstyrningen inom Swedavia.

– Vi bestämde oss för att bli offensiva och satte ett mål på 300 000 passagerare, säger Robert Lindberg, flygplatschef i Skellefteå till Flygtorget.
         
Idag, fyra år senare är det målet uppfyllt och slutsumma kommer att hamna någonstans kring 320 000 passagerare. Det placerar Skellefteå kring tolvte plats bland landets flygplatser.

– Mycket handlar om den ändrade inställningen. Vi började se passagerarna som kunder och flygbolagen som våra samarbetspartners. Det gör att vi arbetar mycket nära våra flygbolag för att de ska få ett bra gensvar från marknaden.
         
På destinationskartan är det fortfarande Arlanda som är den överlägset största linjen. SAS har monopol på sträckan och flyger i dagsläget 32 rotationer i veckan och står för närmare 270 000 passagerare.  Det har funnits flygbolag intresserade av att bryta in på marknaden, bland andra Malmö Aviation haft planer på en linje till Skellefteå.

– Det finns alltid intressenter men det viktiga då är att vi får en kompletterande trafik, inte två bolag som flyger mer eller mindre i rote på samma tider. Dessutom är avståndet ner till Stockholm så pass stort att det kräver en jetmaskin.
         
Vid sidan av linjen till Arlanda kan Skellefteå berömma sig om att vara den enda flygplatsen norr om Arlanda med en direktlinje till London. Det är Ryanair som hållit sig kvar i Skellefteå på åretruntbasis med två avgångar i veckan till Stansted. Det bland annat tack vara en god beläggning av engelsmän som reser till norra Sverige.

– Dessutom har vi alltfler ryssar som tar sig hit eftersom vi är den enda flygplatsen i norra Norden med lågprisflyg. Vårt upptagningsområde är faktiskt enormt.
         
De stora trafikströmmarna finns annars på somrarna. Då flyger Ryanair linjetrafik till Barcelona samtidigt som fyra olika researrangörer har kontinuerliga avgångar till medelhavsområdet. För att jämna ut beläggningen under året står några vintercharterflygningar högt på önskelistan.

- Idag klarar vi inte de större maskinerna som har kapacitet att flyga Skellefteå – Kanarieöarna nonstop. De kommande generationerna B737 MAX och A320 neo kan göra det men de ligger ett par år bort i tiden. Därför ser vi på möjligheterna att förlänga banan. Idag är den 2 100 meter och det finns gott om plats att göra den upp mot 3 000 meter. Samtidigt behöver vi också öka på våra terminalutrymmen, att passera en drömgräns innebär ju också en del trevliga utvecklingsmöjligheter.

Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingNyheten har en egen tråd i vårt Flygforum

Subventioner
Skrivet av Olle, 2014-12-12 19:54:35
De glömde nämna att Skellefteå kommun betalar Ryan Air för att trafikera flygplatsen.
Anmäl inlägget
Bakåtsträvande miljöpartister
Skrivet av Bostongurkan, 2014-12-11 13:24:53
Åsa, E4 passerar Skellefteå och då kan man ju cykla till Stockholm. Titta på kartan, det är ju nedförsbacke hela vägen...
Anmäl inlägget
Trött på ekoegoismen
Skrivet av Paprikatåget, 2014-12-10 22:02:46
Hej Åsa! Det går inga tåg till Skellefteå. De har ingen järnväg. Närmsta station ligger i Bastuträsk.
Du kanske borde sätta dig in i andra roller än dig egen. Hur tror du näringslivet skulle klara sig utan snabba förbindelser med Stockholm och resten av världen. Vad skulle folk jobba med om företagen flyttade?
Anmäl inlägget
Inga skattepengar
Skrivet av Åsa, 2014-12-10 19:38:25
Flygplatsen bör läggas ner. Man kan åka tåg till Stockholm
Anmäl inlägget
!!
Skrivet av fly away, 2014-12-10 11:59:46
Mycket bra!
Anmäl inlägget
Grattis!
Skrivet av Paprikatåget, 2014-12-10 11:40:17
Grattis, Skellefteå airport!
Väldigt kul att höra att det finns en kommun som vill och kan satsa offensivt på flygtrafiken.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Air BP
BAM
Flygrevyn
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev