Skriv ut   Tipsa en vän  

Linköping och Växjö delar på ny flyglinje

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 26 februari 2015
Två flygplatser ger bättre underlag än en. Det är tanken bakom den nya linjen från Prag som knyter samman Växjö och Linköping. Det kan bli ett sätt för mindre regionala flygplatser att få fler utrikeslinjer.

Czech Airlines ATR 42
Czech Airlines ATR 42

De mindre regionala flygplatserna i landet strävar ständigt efter att komplettera inrikeslinjerna till Stockholm med internationell trafik. Inte sällan är det egna upptagningsområdet för litet vilket bland andra Jönköping och Växjö har fått erfara där olika försök strandat efter en tid. Nu senast har Växjö tappat både Amsterdam och Oslo. Linköping å sin sida har haft framgångar med linjerna till Amsterdam och Köpenhamn och kan nu också visa upp en säsongslinje till Prag.

Den här gången sker trafikstarten tillsammans med Smålands Airport i Växjö och innebär att Czech Airlines slingar trafiken Prag – Växjö – Linköping – Prag.

– Det var faktiskt Czech Airlines som kläckte idén med en triangel, att involvera båda flygplatserna. Det är naturligtvis en bra idé, ökar marknaden och minskar risken för flygbolaget, säger Ulf Axelsson, vd på Smålands Airport till Flygtorget.

Camilla Lejon, vd på Linköping City Airport håller med:

– Vissa linjer bär vi inte själva helt enkelt och då är ett samarbete flygplatser emellan en bra idé. Det här kan bli ett sätt för de mindre regionala flygplatserna att utöka antalet linjer.

Linjen flygs i första omgången under perioden 29 juni till 28 augusti med två avgångar i veckan, fredagar och måndagar. Czech Airlines sätter in en ATR42. Finns efterfrågan kan det bli aktuellt att sätta in en större maskin in och på sikt kan det också bli tal om att permanenta linjen året runt.

Czech Airlines är just nu inne i en expansiv period efter att under ett par år ha rekonstruerat flygbolaget och inlett ett samarbete med Korean Air, något som troligen räddade det tjeckiska bolaget undan konkurs.

Linjenätet ökar bland annat med en rad nya destinationer i Skandinavien och linjen mellan Prag och Göteborg, som tidigare flögs via Hamburg har nu omvandlats till en direkt rutt.

- Det finns en stor efterfrågan på resor till Prag och att linjen gör ett stopp på vägen spelar mindre roll när det är nonstop ena sträckan, säger Ulf Axelsson.

Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Fel igen?
Skrivet av TryckNisse, 2015-03-02 22:45:42
Var inte felet att blanda in Göteborg i denna artikeln?
Anmäl inlägget
Fel, fel, fel!
Skrivet av Alex, 2015-02-26 21:09:09
Som vanligt hittar man fel i artikeln. Denna gången är det om Göteborgslinjen. GOT-HAM-PRG ersätts inte alls med nonstop, utan den kompletteras med en sådan. GOT-HAM-PRG kommer alltså att gå parallellt med GOT-PRG under sommaren...
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Air BP
BAM
Flygrevyn
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev