Skriv ut   Tipsa en vän  

Transair begär sig i konkurs

Flygnyheter, Harald Rosén, den 15 januari 2003
Idag – 15:e januari 2002 - lämnade det endast å månader gamla charterbolaget Transair in sin konkursansökan till tingsrätten. 96 anställda – varav 50 piloter – förlorar jobben. Transair drogs med i flygorganisatören Goodjets svindlande luftaffärer och när samarbetsavtalet upphörde straxt före jul kom bolaget på obestånd. Man hade inga inkomster och dessutom säger man sig ha ett krav på 30 miljoner SEK på Goodjet för utförda flygningar.

-Vi har inte pengar till kommande löner och då är konkurs oundvikligt, säger Transairs vice VD Joakim Andersson till @irmail. – Vi vill inte hamna i samma sits som Goodjet där de anställda hamnar i personliga ekonomiska svårigheter. Nu träder den statliga lönegarantin in och ger visst andrum för de anställda.

De största fordringsägarna är leasingföretagen som har krav på flygplanhyror – bolaget har disponerat fem relativt nya maskiner – och Eurocontrol som har krav på överflygningsavgifter.
Transairs luftfartstillstånd (AOC) blir ogiltigt i samband med konkursen.

- Skulle en ny finansiär fatta intresse i närtid så kan bolaget snabbt starta igen, säger Joakim Andersson. Under stilleståndet har man haft flera sonderingar och funnit att det finns behov av ett fristående flygbolag med låga kostnader och moderna flygplan.
   Skriv ut   Tipsa en vän
BAM
MCC-kurs
Air BP
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev