Skriv ut   Tipsa en vän  

Norwegian ökar trycket på Florida

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 11 juni 2018
En ny långlinje från Arlanda, denna gång till Orlando. Det ökar konkurrensen mellan SAS och Norwegian som nu har en luftbro till den amerikanska södern. Men samtidigt kan Norwegian vara på väg att lägga ner linjen till Los Angeles.

Två steg bakåt och ett framåt. Norwegian beslutade nyligen att pausa två av långlinjerna från Arlanda, till San Fransisco/Oakland och till Las Vegas. När eller om de kommer tillbaka på linjekartan är inte bestämt. Samtidigt startar dock en helt ny linje från Arlanda, denna gång till Orlando i Florida.

– Vi är glada över att kunna lansera direktflyg mellan Stockholm och Orlando samtidigt som vi fortsätter att se utmaningar i Sverige och därför pausar två andra långlinjer. Vi kommer att fortsätta utveckla linjenätet i Sverige men inte alls i den omfattning som vi hade planerat och önskat, säger Thomas Ramdahl, kommersiell direktör på Norwegian.
         
Det är flygskatten som, enligt Norwegian, pressat lönsamheten på de två linjer som nu har lagts på is. Skatten påverkar också kommande satsningar på nya linjer från Sverige och flygbolaget har valt att istället fokusera på Danmark som saknar flygskatt och Norge där skatten är betydligt lägre än de 250 kronor som läggs på varje biljett till USA. Trots flygskatt och en begränsad ökning i Sverige vill Norwegian ändå visa att Sverige och Stockholm Arlanda kan få nya långlinjer.

Orlando ska flygas två gånger i veckan, måndagar och fredagar med start den 29 oktober. Redan idag flygs destinationen från Oslo och Köpenhamn, liksom Fort Lauderdale som också den flygplatsen har trafik från samtliga tre skandinaviska huvudstäder. Lägg till SAS med trafik till Miami från Stockholm, Oslo och Köpenhamn så blir det i vinter närmaste en luftbro till tre flygplatser inom cirka 40 mil på Floridas östkust. I dagsläget är det oklart vilken Dreamliner som Norwegian sätter in på sträckan. Men med sammanlagt 23 avgångar från Skandinavien till Florida blir det minst 6 693 stolar varje vecka om trafiken flygs med den mindre B787-8.

Samtidigt med den planerade expansionen på Florida ser Norwegian över trafiken på Kalifornien. Med Oakland stoppad i nuläget utvärderar man just nu framtiden för linjen mellan Arlanda och Los Angeles. Om man beslutar sig för att dra sig ur även den trafiken är SAS ensamma kvar på Los Angeles på Stockholm.

Kommentera artikeln
Det finns 9 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Fråga till redaktionen
Skrivet av Tailspin, 2018-06-12 13:40:49
Var det något fel på mitt inlägg som inte publicerats eller är det censur av vissa inlägg?
Anmäl inlägget
Skatt, skatt, skatt
Skrivet av PJ, 2018-06-12 12:58:49
Flygskatten är väl 400 kr per biljett på många långlinjer och inte 250 kr som nämns i artikeln?
Anmäl inlägget
reflekteran
Skrivet av julle, 2018-06-11 19:17:24
desperation att dy stänger ner 2 destinationer i usa?

del av svaret..ja
men vi får i samma stund ge dom lite beröm med
för att så snabbt agera om ni marknaden sviker.
modernt gjort!

många bolag nöter på med linjer som blöder ekonomiskt.

Minns hur sas körde nästa tomma plan oslo Stockholm för att inte släppa en slot till dy som var i start gropparna att inte bara flyga inrikes i norge...
Anmäl inlägget
Norden største flyselskap
Skrivet av Tailwind, 2018-06-11 18:29:26
NAS er Nordens største flyselskap, at bolaget legger ned et par ruter i Sverige, har null betydning. Uansett, det har aldri reist flere svensker med NAS, enn i 2018. Så framtiden er meget lys.
Anmäl inlägget
Desperation
Skrivet av Tailspin, 2018-06-11 16:49:33
Det sätt som man nu ska lägga ner linjer, öppna nya linjer, skyller på flygskatten osv visar ett bolag som agerar utifrån desperation.
Tyvärr har jag ett stort antal resor bokade och betalda med Norwegian under hösten så jag hoppas att bolaget överlever så inte resenärer kommer i kläm
Anmäl inlägget
Utkonkurrerad
Skrivet av Rama, 2018-06-11 12:37:48
«Utkonkurrerad» af SAS? In your dreams.
Anmäl inlägget
Lutbro?
Skrivet av Thom, 2018-06-11 12:35:24
SAS har ingen luftbro til Florida. De flyr noe får ganger i uken til Miami fra Oslo, ARN og CPH. Norwegian har en luftbro til Ft. Lauderdale og Orlando fra Oslo, ARN, CPH, LGW, CDG, BCN, ROME, og nå MAD
Anmäl inlägget
Norwegian er neppe utkonkurrert
Skrivet av pf, 2018-06-11 11:22:06
på langlinjer på hjemmebanen, som er Norge.
Anmäl inlägget
Inte flygskatten
Skrivet av Utkonkurrerade, 2018-06-11 10:45:07
Det här har ingenting med flygskatten att göra. Norwegian har satsat för mycket på kostsam expansion i England och på andra ställen och har därför blivit helt utkonkurrerade av SAS på långlinjerna på hemmamarknaden. Urdålig strategi av Norwegian. Flygskatten är svepskäl!!!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
BAM
MCC-kurs
Air BP
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev