Skriv ut   Tipsa en vän  

Ryanair på väg mot storstrejk

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 19 juli 2018
Upp mot en fjärdedel av det dagliga flygprogrammet riskerar att bli kvar på marken nästa vecka. Det är kabinpersonalen i tre länder som utlyst med två strejkdagar för att skynda på pågående förhandlingar.

I förra veckan blev ett 30-tal flygningar kvar på marken sedan piloterna på basen I Dublin genomfört en dygnslång strejk. Den konflikten gällde bland annat lön och karriärsystemet i flygbolaget. Då var det främst flygningar mellan Irland och Storbritannien som drabbades men nu är ytterligare en strejk och betydligt fler inställda flygningar på väg.

Den här gången är det kabinpersonalen på en rad baser i södra Europa som sätter tryck på förhandlingarna med flygbolaget. Det handlar främst om kravet på att personalen i de olika länderna ska lyda under de arbetsmarknadsregler och lagar som gäller i respektive land. Det har dock Ryanair hittills kategoriskt avvisat och hänvisat till de gällande irländska reglerna.

Om strejken blir av, den är varslad till nästa vecka, onsdag 25 och torsdag 26 juli, kan det komma att innebära upp mot 600 inställda flygningar. Enligt nyhetsbyrån AFP drabbar det i så fall närmare 100 000 passagerare. I första hand är det de 17 baserna i Belgien, Spanien och Portugal som tas ut i konflikten och det påverkar i så fall den del av trafiken på Sverige som flygs turnaround från de utländska baserna.

Ryanair å sin sida ställer självmant in cirka 300 flygningar de två dagarna – om strejken bryter ut. Det för att ”minimera risken för avbrott” för de resenärer som kan komma att påverkas av strejken. 

De inställda flygningarna motsvarar cirka 25 procent av den totala dagliga produktionen inom Ryanair en normal trafikdag. I dagsläget har Ryanair 86 baser runt om i Europa.

Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air BP
Volflight
BAM
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev