Skriv ut   Tipsa en vän  

Fler flygbolag söker slottar över Sibirien

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 12 september 2018
Finnair lyckas där Norwegian går bet. Nu förhandlar man om ännu fler slotar i Sibirienkorridoren. De behövs om det utökade flygprogrammet för nästa sommartidtabell ska kunna genomföras.

Norwegian har upprepade gånger förhandlat med de ryska flygmyndigheterna om att få tillstånd att flyga över Sibirien och på så sätt kunna öppna ett helt nytt linjenät på Asien. Det var ju för övrigt just österut som Björn Kjos siktade när hela långlinjesatsningen drog igång. Men det har varit fruktlösa diskussioner som hela tiden fastnat på de gamla överenskommelserna om att luftlederna över Sibirien bara är öppna för ett Skandinaviskt flygbolag, i det här fallet SAS.
 
Nu är nya samtal planerade till inledningen av nästa år och Norwegian hoppas denna gång få ett tydligare stöd från de norska myndigheterna, det är Norge som sköter förhandlingarna för alla de tre Skandinaviska länderna. Bland annat har man hänvisat till att det idag inte finns några passagerarflygningar från Norge till Asien över Sibirien. Norwegian har ett enstaka tillstånd att trafikera Oslo – Bangkok via de södra delarna av ryskt luftrum. Skulle det bli en förändring har Norwegian talat om Oslo som hub för flygningar till bland annat Tokyo, Hong Kong, Shanghai och Beijing.
 
Samtidigt har Finska myndigheter tagit upp förhandlingar med Ryssland om att öka antalet trafiktillstånd genom Sibirienkorridoren. Så sent som förra året lyckades man öka avtalet från 65 till 80 flygningar i veckan, vilket gjorde det möjligt att starta till ett par nya destinationer och dessutom öka frekvenserna på några andra. Sammantaget har man kommit upp i 76 rotationer i veckan. 
 
Men den ambitiösa ökningen av flygprogrammet inför nästa sommar slår direkt i taket och kräver betydligt fler än de 80 tillåtna överflygningarna per vecka. Bland annat vill man gå upp till dubbla dagliga flygningar till Hong Kong. Därför ska Finland och Ryssland mötas redan i slutet av året för att diskutera möjligheterna för Finnair att få än fler slotar över ryskt luftrum. Hur de överläggningarna går, kan ha betydelse för om Norwegian kan nå fram när det är deras tur att förhandla.

Kommentera artikeln
Det finns 8 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Saknas kapasitet?
Skrivet av Magnus, 2018-09-13 07:41:37
Kan det vara så att Ryssland saknar kapacitet att hantera fler flygbolag i Sibirienkorridoren eller vad har Norge gjort som förargar Ryssarna?
Anmäl inlägget
Sibirienkorridoren
Skrivet av sv Linkan, 2018-09-12 19:43:41
Om du läser artikeln, då borde du fatta att det är Sibirienkorridoren det handlar om.
Anmäl inlägget
Steng norsk luftrom NÅ!
Skrivet av Leif, 2018-09-12 18:09:41
Norske myndigheter må stenge luftrommet over Norge nå. Disse russerne er frekkere enn de fleste. La alle russiske bolag, fly rundt Norge, når de skal til Amerika. Det er det eneste språket de skjønner.
Anmäl inlägget
@Linkan
Skrivet av Difcor, 2018-09-12 17:58:34
TUI flyger inte över Sibirien.
Anmäl inlägget
Det finns flera bolag som får flyga
Skrivet av Linkan, 2018-09-12 17:53:58
TUI flyger över Ryssland, varför Norwegian inte lyckas bättre är en gåta.
Anmäl inlägget
Norwegian och Ryssland
Skrivet av Mr €, 2018-09-12 14:48:49
Det var säkert därför som Norska regeringen sålda av sina SAS aktier för att hjälpa Norwegian. Men för att ryssarna ska reagera måste nog SAS konsortieavtalet lösas upp formellt.
Anmäl inlägget
DYies
Skrivet av Inge Nting, 2018-09-12 13:46:31
Och hur har diskussionerna mellan Ryssland och Finland påverkat Norwegian tidigare...?
Anmäl inlägget
OAK
Skrivet av Kellogs Von Kirvesniemi, 2018-09-12 12:20:07
Får väl börja öppna upp trafiken via Anchorage igen som på den gamla goda tiden. Och skita i Sibirien. Fast det blir väl för dyrt.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air BP
Volflight
BAM
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev