Skriv ut   Tipsa en vän  

Nedräkningen har börjat för Björn Kjos

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 24 september 2018
Kanske blir det dottern som tar över. Eller en tidigare medarbetare. Eller någon från flygbranschen utanför Norge. Men nu har jakten på en efterträdare till Björn Kjos börjat på allvar.

Björn Kjos
Björn Kjos VD Norwegian
 
Han är ”bara” 72 år och räknar med att fortsätta att leda Norwegian i ytterligare tre år. Men det innebär att det trots allt nu finns en bortre gräns för hur länge Björn Kjos ska arbeta aktivt i det flygbolag som han byggt upp sedan 2002 och alltså varit vd för i 16 år.

– Du ska inte sitta för länge i ett sånt här jobb och jag har suttit för länge. Jag har länge sagt att jag sitter på övertid, säger han till den norska sajten nettavisen.no som i dagarna publicerat en stor intervju med Björn Kjos. 

Det innebär i sin tur att styrelsen i Norwegian redan nu påbörjat arbetet på att hitta en efterträdare för att, när det väl är dags, göra en så smidig övergång som möjligt. Enligt Björn Kise, styrelseordförande, delägare i flygbolaget och en av de personer som arbetat länge tillsammans med Björn Kjos, finns det redan nu en plan för hur rekryteringsprocessen ska gå till. Det är en plan som kalkylera med minst två scenarier.

– Vi har en plan för dels om en takpanna skulle falla ner i huvudet på honom och dels en plan för att hitta en chef på permanent basis, säger han till nettavisen.

Av allt att döma finns alltså redan en lista med möjliga kandidater. Det är ingen hemlighet att Björn Kjos själv vid flera tillfällen nämnt sin egen dotter som arvtagare. Idag är Anna Helena Kjos pilot i Norwegian och skulle hon välja att axla manteln, stannar flygbolaget mer eller mindre ”inom familjen”. Å andra sidan finns det också ett flertal externa namn. I intervjun vill inte Björn Kise avslöja vilka som eventuellt kan finnas med på listan. Norska media har dock tidigare nämnt bland andra Daniel Skjeldam, som en gång var med och startade Norwegian och som arbetat på olika positioner i flygbolaget, bland annat som kommersiell direktör, fram till 2010. Det ger en solid kunskap om hur bolaget är uppbyggt. I dagsläget är han vd för norska Hurtigrutten.

Björn Kjos har i mångt och mycket personifierat Norwegian och är den som i de allra flesta fall varit ansiktet utåt. Det är ett uppdrag som han fortsatt trivs med men att det skulle innebära ytterligare kanske fem år i vd-stolen avfärdar han med att ”det hoppas jag verkligen inte”.

- Men det handlar inte om vad jag har lust med eller inte, det handlar om vad som är bäst för flygbolaget, säger han till nettavisen.

Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Ny VD
Skrivet av Linkan, 2018-09-26 17:12:20
Att utse en ny vd är en grannlaga uppgift.
Vem än det blir kommer den personen möta stora utmaningar. Kjos är en mycket karismatisk vd med driv. Dottern kanske är den mest lämpade. Hon har gått i sin fars skola.
Anmäl inlägget
Ta en härifrån
Skrivet av Fredrik, 2018-09-25 23:08:02
Det finns så mycket bra folk i detta forum. Så varför inte ta någon härifrån? Öppen audition på Flygtorgets forum. =)
Anmäl inlägget
Kvinna som VD
Skrivet av Carl, 2018-09-25 12:50:53
easyJet har haft Carolyn McCall som CEO i sex år, på den tiden flerdubblades börsvärdet, flottan fördubblades, etc... en ren success story. Just sayin.
Anmäl inlägget
Dummaste jag hört....
Skrivet av haha, 2018-09-25 12:10:02
@passagerare:
Det var den mest bakåtsträvande kommentaren för dagen....
Hur många kvinnliga VD'n har du träffat?
Hur många av dem styrde med känslor?
Anmäl inlägget
Björnd Kjos efterträdare
Skrivet av Pssagerare, 2018-09-25 11:24:38
Finns det något större flygbolag med en kvinna som VD? Ett flygbolag måste styras av fakta, inte känslor.
Anmäl inlägget
Faktakollen
Skrivet av Hasse, 2018-09-24 19:47:02
Nej, dotter flyger inte längre
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
MCC-kurs
Pilotshop
BAM
Air BP
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev