Skriv ut   Tipsa en vän  

Utspel: Avveckla allt flyg söder om Sundsvall

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 25 oktober 2018
Tåg och bostäder ska ersätta Bromma. Samtidigt slopas allt flyg söder om Sundsvall vilket gör att Arlanda inte behöver byggas ut. Det menar en tidigare professor vid KTH i en debattartikel i samband med att frågan om nedläggningen av Bromma åter blivit aktuell.

Bromma Tower
Bromma Flygplats
 
Inför det förra valet var nedläggningen av Bromma flygplats ett av de rödgröna partiernas vallöften. Men när väl utredningen om hur det skulle gå till, den som Anders Sundström ledde och som konstaterade att det inte gick att lägga ner Bromma med mindre än att Arlanda byggdes ut kraftigt, stoppades nedläggningsplanerna. Sedan 2015 har Brommafrågan därför legat långt under radarn. 

Men nu är nedläggningen åter i topp på agendan. Det beror i första hand på den nya koalitionen i Stockholms stad, ägare av marken som staten hyr och driver flygplatsen på. Där har allianspartierna majoritet tillsammans med Miljöpartiet och utan tvekan var Bromma en av de frågor som partiet fick med sig in i samarbetet. Majoriteten har nu meddelat att det inte blir någon diskussion om att förlänga avtalet med staten till efter 2038.

Det är ett beslut som fått stöd från flera håll. Socialdemokraterna, som står utanför styret i Stockholm, är positiva:  

Därmed finns det en bred politisk markering i stadshuset som inte funnits tidigare. Det är väl jättebra om vi i bred politisk enighet kan skynda på nedläggningen av Bromma, bygga ut Arlanda och bygga de bostäder som Stockholm så väl behöver, säger oppositionsborgarrådet Karin Wanngård till tidningen Mitt i.

Även Jacob Wallenberg är inne på samma linje. Han har tidigare gått ut med att om flygtrafiken på Bromma flyttas till Arlanda skapas äntligen den storflygplats som Sverige behöver. 

Än tydligare är Staffan Laestadius, professor Emeritus vid KTH i Stockholm. Han menar att det nu är dags att inte bara stoppa Bromma utan också all inrikestrafik söder om Sundsvall. Samtidigt ska flyget i den så kallade ”huvudstadstriangeln” Stockholm-Oslo-Köpenhamn fasas ut och allt ska kunna vara löst senast 2030.
-          
Den snabba neddragningen av flyget medför att Bromma flygplats kan avvecklas redan omkring 2025 och kvarvarande flyg där överföras till Arlanda. Där behövs ändå inga nya start- och landningsbanor eftersom flygaktiviteten inte ska överstiga nuvarande nivå.

Det skriver han i en debattartikel i SvD och ser snabbtåg till Oslo och Köpenhamn som ersättning till flyget medan en trästad växer fram på det som en gång var Bromma flygplats.

Kommentera artikeln
Det finns 14 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Bara snack...
Skrivet av Gee, 2018-10-26 06:49:37
Vet ni vad, nedläggning av Bromma har det pratats om sen mitten av förra seklet.
Om Sverige inte lyckats komma någonstans på 60-70 års diskussion, vad säger att man kommer göra det på 20 år nu?
Bara miljötillstånd för att bygga ut Arlanda tar väl minst 20år.
Anmäl inlägget
El-cykel
Skrivet av Gunnfjaun, 2018-10-25 22:32:24
Jag tror i all fall att den globala uppvärmningen minskar betydligt nu när fler och fler susar fram på sina fina blanka, av röd/gröna sörjan subventionerade el-cyklar. Ja, verkligen, nästa sommar blir det inga bränder och värmeböljor. Vad är väl en miljard, de pengarna kan vi lätt plocka tillbaks genom att höja flygskatten, eller kanske skatten för de parasitiska höginkomsttagarna som bara tjänar massa pengar utan att dela med sig!

När dumheten och populismen får ett gemensamt ansikte.
Anmäl inlägget
Håhåjaja.
Skrivet av Fritz Klyka. , 2018-10-25 17:54:46
Visst kan tåget ta över mycket från inrikesflyget. Absolut. Men då får vi se till att ha en järnväg värd namnet. Speciellt när det gäller restid och driftsäkerhet och där är vi inte på långa vägar. Bygg först. Snacka sedan.
Anmäl inlägget
@Gunnfjaun
Skrivet av Thomas, 2018-10-25 17:42:24
Gunnfjaun, vänligen gör skillnad på åsikt, känsla och fakta.

Topp tio (godkända och utbetalda ansökningar per 100 000 invånare fram till 13 juni 2018):

Halland
Gotland
Östergötland
Skåne
Blekinge
Jönköping
Västra Götaland
Dalarna
Jämtland
Örebro

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/riksdagsledamoten-har-mestadels-fel-om-att-elcykel-bidrag-gynnar-storstadsbor
Anmäl inlägget
Håller med "Långbänken" m.fl.
Skrivet av Airwize, 2018-10-25 17:34:02
I de flesta av större städer i Europa finns det en ganska central flygplats för något mindre plan, än de som flyger långlinjer.
Globaliseringen är här och allt går inte att sköta på webben, ex.vis semester och företagsnärvaro.
Folk i drivande business måste kunna ta sig till från A till B på ett smidigt sätt.
Nu satsas det från många operatörer på miljövänligt bränsle och flyget kan därför minska sin "eventuella" klimatpåverkan.
Flyg är det som håller ihop världen.
Anmäl inlägget
Jag mår mest illa
Skrivet av ATR72, 2018-10-25 17:26:04
Instämmer med JR.

Fast, om jag köper en riktigt Bra elcykel för typ 20-25000 så kan ju hela min familj (5 st) åka på den när vi ska till Malmö. Å vad bra att jag får tillbaka på skatten sen, för att ha köpt en elcykel, de pengarna kan vi lägga på flygbiljetter till.... Thailand? Malmö? Vem vet....
Anmäl inlägget
Grattis Stockholm
Skrivet av JanneB, 2018-10-25 16:34:18
Nu har ni ju äntligen fått den ledning ni vill ha. Vore bra om man tog bort ett eller hellre två körfält på Essingeleden till förmån för alla elcyklar.
Anmäl inlägget
El-cyklar
Skrivet av Gunnfjaun, 2018-10-25 14:19:43
Jag tror i alla fall att nu när miljöpartiet har sponsrat el-cyklar för boende i Stockholms innerstad med 1 miljard av våra skattepengar så kommer det att bli mycket kallare nästa sommar.
Anmäl inlägget
Flygbranschens replik
Skrivet av Fredrik, 2018-10-25 11:49:24
Hej vi har replikerat. Tyvärr vägrade SvD ta in vårt inlägg så det kommer här istället: https://www.transportforetagen.se/ForbundContainer/Svenska-Flygbranschen/Om-SFB/Nyheter1/2018/Frsmra-inte-flygets-infrastruktur/
Anmäl inlägget
Kaos
Skrivet av BMA, 2018-10-25 10:05:18
I ett miljöperspektiv så måste det vara det sämsta alternativet att bygga hus på marken, tänk bara infrastrukturen. Det är redan kaos i trafiken i det här området och det verkar inte bli bättre.
Anmäl inlägget
Jag mår också illa....
Skrivet av DC-10, 2018-10-25 10:04:23
Instämmer helt med JR's kommentar.
Anmäl inlägget
Helt fel approach
Skrivet av Långbänken, 2018-10-25 10:03:35
Flyget är här för att stanna. Forskningen bör inriktas på att ta fram miljövänliga bränslen - alternativt hybridmotorer - i stället för att gasta om nedläggningar, förbud och lösningar med cyklar till alla. Det blir trist för oss alla om flyghatarna får bli tongivande. Jag tror att väldigt få vill tillbaka till stenåldern.
Anmäl inlägget
Demokrati stoppar stolligheter
Skrivet av Mr €, 2018-10-25 09:56:11
Marken på Bromma är värd för mycket och bygger man massor av småvillor som i Bromma villastad får man bra betalt för marken samt massiva skatteintäkter från de som flyttar in i 10 Miljonervillorna på 120kvadrat. Man får även rum med ett antal fotbollsplaner, dagis, vårdcentral och skolor samt kan behålla flygplatsens brand, polis och snöröjningsfunktion.
Anmäl inlägget
Jag mår illa....
Skrivet av JR, 2018-10-25 09:36:08
Sverige är landet där idiotin fått fritt spelrum.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
Air BP
BAM
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev