Skriv ut   Tipsa en vän  

Otippat flygbolag tar över som launch-customer av A321LR

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 25 oktober 2018
Norwegian är största beställare av nya A321neoLR. Men det bli ett annat flygbolag som tar över Primeras roll som launch-customer på den nya långtflygande medlemmen i A320-familjen.

Arkia Airlines
Arkia Airlines
 
Primeras konkurs i början av oktober medförde bland annat att Airbus stod utan launch-customer för den nya A321neoLR. Den helt nya versionen i den storsäljande A320-familjen skulle enligt planerna tas i trafik i slutet av 2018 och då i Primeras färger. Airbus tog då upp förhandlingar med de övriga flygbolagen som finns på listan över kunder som tecknat sig för A321neoLR, en lista som toppas av Norwegian med 30 maskiner. Det är en del av rekordordern på 100 A320 som tecknades 2012 som omförhandlats med motiveringen att den passar in i Norwegians planer på fortsatt expansion av långlinjer på mindre destinationer. Bland de övriga flygbolagen finns Jetstar Airways, TAP, Aer Lingus, Air Astana, Air Transat och ett antal icke namngivna flygbolag. Sammantaget har Airbus närmare 140 beställningar på A321neoLR.
         
Det logiska hade varit att den största kunden tar över rollen som launch-customer, särskilt som de första leveranserna ska ske till Norwegian under nästa år. Men det visar sig nu att det istället är, något otippat, israeliska Arkia Airlines som tar över rollen att vara premiärkund på nya flygplanstypen. 
         
Arkia är en ovanlig launch-customer i så motto att det är ett relativt litet flygbolag. Idag flyger man en B757-300 och sex Embraer E-jets i två olika versioner men har inlett arbetet på att omvandla dem till en enhetsflotta av Airbusmaskiner. Flygbolaget flyger både linjetrafik och charter och har en säsongslinje till Skavsta. De nya A321neoLR ska sättas in på linjerna till London och Barcelona. 

Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

?
Skrivet av istvan, 2018-10-28 23:46:30
LR plan för 3-4h flygningar?
Anmäl inlägget
Heja
Skrivet av MJJ, 2018-10-25 16:08:50
Heja Israels flyg!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
Air BP
BAM
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev