Skriv ut   Tipsa en vän  

Sämre resultat tvingar Finnair att slopa piloternas belöning

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 26 oktober 2018
Hård konkurrens och ökande bränslepriser plågar de flesta flygbolag. Finnair har nu, trots ökad omsättning, utfärdat en vinstvarning. Och nu drar man in piloternas incentivprogram för att bättra på ekonomin i flygbolaget.

Finnair A350
Finnair Airbus A350
 
I den senaste kvartalsrapporten visar siffrorna att Finnair inte riktigt når upp till de nivåer som man förutspått för kommande helår 2018. Trots en tydlig omsättningsökning på 8,9 procent och 11,9 procent fler passagerare, har vinsten under tredje kvartalet dalat med 10 miljoner euro.
                     
Det är den allt hårdare konkurrensen och bränslekostnader som ständigt rör sig uppåt som påverkar resultatet. Dessutom har även det finska flygbolaget kännt av den varma sommaren och tekniska problem med flygplansflottan, främst på Europanätet.
                     
Det tvingar nu Finnair att ta det drastiska steget att dra in det incentivprogram som funnits för flygbolagets piloter. Det instiftades vid krisen 2014 och har sedan löpt åren 2015 – 2018 och var piloternas sätt att hjälpa ekonomin i flygbolaget på fötter. Det gav det ett minskat löneutrymme för piloterna och en besparing för Finnair på närmare 200 miljoner. I gengäld fanns den ekonomiska moroten att i takt med gjorda besparingar visade det sig i piloternas lönekuvert. Men nu är det alltså stopp. Både piloterna och flygbolaget konstaterar att de inte kunnat hitta fler besparingar, trots att man vänt på alla stenar. I och med att man då inte når upp till de mål som styrde programmet, upphör det att gälla. 
                     
Det sparar å sin sida cirka 11 miljoner som stannar kvar i kassan hos flygbolaget, en summa som alltså motsvarar den minskade vinsten under tredje kvartalet. I rapporten pekar ledningen för Finnair också på att för helåret sker en kapacitetsökning på 15 procent medan passagerarökningen beräknas stanna på 12-13 procent. Den överkapacitet som det ger i kommer även den att påverka det sammanlagda resultatet för 2018 som nu pekar mot att bli detsamma som 2017.

Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Vi går mot hårda tider
Skrivet av Mats, 2018-10-28 21:56:25
Flygslakt istället för flygskatt... Finnair känns ju spontant välskött och som en aktör som klarar sig( förhoppningsvis)när tiderna förändras via skyhögt bränslepris och världsekonomiska härdsmältor
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
Air BP
BAM
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev