Skriv ut  

Fler långlinjer till Norden

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 31 oktober 2018
Helsingfors sällar sig nu till de övriga huvudstäderna i Norden och får en ny linje med ett kinesiskt flygbolag. Det ger Finnair konkurrens på hemmaplan och linjer från tre nordiska städer till Shanghai.

Juneyao Airlines
Juneyao Airlines
 
Intresset från kinesiska flygbolag att öppna trafik på Europa och Norden är fortsatt stort. De tre skandinaviska huvudstäderna har både fått nya linjer och tappat andra: Köpenhamn blev av med Cathay Pacific men fick SAS till Hong Kong, Air China till Beijing och Sichuan Airlines till Chengdu. Arlanda tappade alltså SAS linje till Hong Kong men fick i gengäld China Eastern med en säsongslinje till Shanghai samtidigt som Air China kunde fira jubileum på rutten till Beijing. Oslo får en första linje till Kina när Hainan Airlines börjar flyga på Beijing nästa vår. 

Den flygplats som har överlägset flest linjer till Kina är dock Helsinki-Vantaa i Helsingfors. I dagsläget flyger Finnair till sex olika destinationer i Kina, bland annat Shanghai. Där finns också Juneyao Airlines, startat 2005 och ett av de mindre kinesiska flygbolagen, men också det med siktet inställt på Europa. Enligt de kinesiska flygmyndigheterna har flygbolaget fått tillstånd att öppna en linje från hemmabasen i Shanghai till just Helsingfors. Trafikstart ska enligt de första preliminära uppgifterna ske i juni nästa år och med en Boeing 787-9.

Det ökar i ett slag konkurrensen med Finnair som alltså redan trafikerar Shanghai. Samtidigt blir det en fjärde linje från Shanghai till Norden. SAS flyger från Kastrup, China Eastern återvänder i vår till Arlanda och Finnair och Juneyao trafikerar båda Helsingfors. Det gör att den kinesiska staden har lika många nordiska linjer som huvudstaden Beijing.



Kommentera artikeln
Det finns 5 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Bromma ej utrikes
Skrivet av Anonym , 2018-11-03 06:46:16
Bromma flygplats borde endast få ha inrikes flygtrafik.
Anmäl inlägget
HEL
Skrivet av Pilot, 2018-11-03 06:07:24
HEL droppade namnet Vantaa för flera år sedan. Likaså OSL heter inte Gardemoen längre...
Anmäl inlägget
Helsingfors-Vanda
Skrivet av Min tur, 2018-10-31 15:48:15
Nu är det min tur att vara den. Flygplatsen heter Helsingfors-Vanda flygplats på svenska.
Anmäl inlägget
Hver eneste flyging
Skrivet av pf, 2018-10-31 11:42:42
skal man være glad for fra Kina. Flesteparten på disse vil være gruppereisende.

Et "utømmelig" marked, som betyr kjærkommen valuta inn.

Mulig norske myndigheter etterhvert, vil stå i skammekroken, for at de ikke klarer å løse overflyging av Russland for et av våre selskaper.
Anmäl inlägget
Lucky Air etc
Skrivet av Vetare, 2018-10-31 11:00:24
Denna linjen kommer inte att starta.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev