Skriv ut   Tipsa en vän  

Bottle before throttle - ett uppmärksammat problem

Flygnyheter, Redaktionen, den 20 november 2018
Den senaste tiden har det varit stor uppmärksamhet på piloter som åkt fast vid alkoholkontroller. Googlar man de två orden som inte ska finnas i samma mening, pilot och alkohol, så blir det ett stort antal träffar med datum i tät följd.

Bombardier CSeries Cockpit
Flightdeck
 
Som vanligt får flyg mycket uppmärksamhet i media, men de senaste veckornas incidenter med berusade piloter är ett ovälkommet inslag i nyhetsflödet. Bland annat har vi kunnat läsa om en Norwegianpilot som avlägsnades från ett plan på Helsingfors-Vanda med alkohol i blodet. Norwegianpiloten blåste i och för sig under gränsen för luftfartsfylleri, 0,5 promille, men togs ändå omedelbart ur tjänst. Just Helsingfors-Vanda stoppade även en Finnair-kapten i slutet av sommaren, kaptenen blåste hela 1,5 promille och fick genast sparken.

Även Air India har fått negativ press då två berusade piloter i tät tidsföljd har stoppats från att genomföra sina flighter. Den ena piloten fick avbryta en påbörjad flygning då en av besättningsmedlemmarna upptäckte att han ”glömt” det obligatoriska blåstestet.

På Heathrow tvingades en kapten från Japan Airlines att blåsa då en markpersonal kände alkohollukt och anmälde honom. Piloten avlägsnades från flygplanet, en Boeing 777 med destination Tokyo, och arresterades. Ett alkoholtest uppvisade ett värde tio gånger högre än det tillåtna, och den japanske kaptenen inväntar nu sin dom i slutet av november. I Japan finns det inga lagar mot alkoholkonsumtion hos piloter, utan det är upp till flygbolagen att avgöra den tillåtna gränsen.

En pilot sätter hela sin karriär på spel då hen dricker alkohol alltför tätt inpå en flygning. Luftfartslagen är strikt och alla piloter vet att alkoholgränsen ligger på en absolut nollnivå innan flygning.

Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

@FO
Skrivet av F, 2018-11-21 22:52:58
Efter att några av dina kollegor skjöt ut sig rejäält i Oslo för en tid sen..?
Anmäl inlägget
Blåsa
Skrivet av FO, 2018-11-21 08:59:39
På airBaltic blåser vi vid varje incheck Hemmabas och out station... kanske fler borde testa
Anmäl inlägget
Full SAS pilot
Skrivet av TT, 2018-11-21 03:32:06
I september dömdes en SAS pilot, till 5 månaders fängelse, i Drammens Tingsrätt. Han hadde 0,64 promille alkohol i blodet
Anmäl inlägget
Alkomätare
Skrivet av L, 2018-11-20 16:25:06
Skulle man inte kanske kunna ha en alkomätare som är obligatorisk för piloterna i samband med att man går igenom säkerhetskontrollen. Tycker det låter rätt rimligt :)
Anmäl inlägget
Alkoblås
Skrivet av Alex, 2018-11-20 16:08:40
På bussar måste du blåsa för att kunna starta...
Anmäl inlägget
Blåskontroller
Skrivet av Mats, 2018-11-20 13:51:46
Det borde förekomma fler kontroller.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
MCC-kurs
Pilotshop
BAM
Air BP
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev