Skriv ut   Tipsa en vän  

Icelandair dumpar WOW Air

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 30 november 2018
Det blir inget samgående mellan Icelandair och WOW Air. De båda flygbolagen har avbrutit planerna och fortsätter som två separata flygbolag. Den allt mer sviktande ekonomin i WOW Air tros vara en orsak.

WOW Air
WOW Air
 
Det var i början av november som den något överraskande nyheten presenterades: Icelandair och WOW Air skulle gå samman istället för att långsamt konkurrera ihjäl varandra. Med två i det närmaste identiska affärsupplägg, där WOW Air tagit en allt större del av kakan, var det egentligen bara en tidsfråga innan något drastiskt var tvunget att ske. Planen var nu att Icelandair skulle köpa samtliga aktier i WOW Air men de två skulle fortsätta att flyga under olika varumärken. På sikt kunde det ha blivit en lösning liknanden som bland andra Lufthansa och Air France har: Icelandair som det stora traditionella nätverksbolaget och WOW Air som en helägd lågkostnadsverksamhet.
           
Men i går meddelade de två flygbolagen att hela affären är avblåst.
           
I pressmeddelandena säger sig båda vara mycket besvikna på att det inte går att komma vidare och som främsta orsak sägs tidsbristen fram till Icelandairs extra bolagsstämma idag den 30 november. Det har alltså inte gått att få affärens alla delar klara i tid och ledningen för Icelandair har ingen ambition på att skjuta upp bolagsstämman och på så sätt kunna genomföra affären. 
           
Vad som eventuellt ligger bakom det hastiga och även det oväntade beslutet är oklart. Det är känt att WOW Air har haft en allt mer ansträngd ekonomi sedan expansionstakten drogs upp för två år sedan. Finansieringen av nya flygplan, bland annat för de nya linjerna till Indien, har gått trögt. Det blev inte bättre av att konkursen i Primera, som ju har rötter på Island, skrämde bort ett antal tilltänkta finansiärer. Ett tänkt sälj-lease-avtal för en del av flottan gick även det om intet och under det nuvarande kvartalet har ekonomin försämrats ytterligare. Resultatet för det tredje kvartalet slutade med ett finstfall på 38 procent jämfört med samma period förra året och ett antal helt nya linjer till USA är redan inställda. I dagarna meddelade WOW Air också att två A320 och två A330 lämnas tillbaka till det leasingföretag som äger maskinerna, vilket Flygtorget rapporterade om igår.
           
Trots kraftfulla försök att återställa ekonomin och minska det underskott som närmar sig en kvarts miljard, har siffrorna inte hämtat sig i den utsträckning som planerats. Det kan i sin tur vara den bakomliggande orsaken till att affären nu är avbruten: WOW Airs ekonomiska status gjorde det omöjligt att uppfylla de krav som fanns för att genomföra affären.
           
Vad som nu sker är oklart. Om allt är tillbaka på ruta ett, fortsätter den hårda konkurrensen flygbolagen emellan, det som alltså skulle lösts av samgåendet. Det är en verklighet som i så fall kommer att drabba WOW hårdare än Icelandair.

Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
MCC-kurs
Pilotshop
BAM
Air BP
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev