Skriv ut   Tipsa en vän  

Air France redo att stoppa flygbolaget Joon

Flygnyheter, Albert Siösteen, den 30 november 2018
Rykten går att Air France lågprisbolag Joon inte hinner tända sitt andra födelsedagsljus. Benjamin Smith, vd för Air France KLM koncernen, har bestämt sig för att avsluta projektet Joon S.A.S. enligt den franska dagstidningen Figaro.

Joon
JOON
 
Air France kanadensiske vd Benjamin Smith har meddelat att man planerar att lägga ner Joon, det senaste projektet inom Air France-KLM-koncernen. Enligt franska Figaro var Ben Smith tveksam till Joon redan när han tillsattes på posten som vd i augusti i år. Han ansåg att Joon var ett ”varken-eller-företag”, att det varken handlade om lågpris- eller klassiskt flygbolag.

Joon startade 1 december 2017 av Ben Smiths föregångare Jean-Marc Janaillac för att ersätta Air France på de minst lönsamma linjerna som Barcelona, Berlin och Lissabon. Affärsidén med låga personalkostnader har inte varit populärt bland varken kunder, anställda eller investerare. De 550 i kabinpersonalen har sedan starten klagat på de mycket låga lönerna, bristen på premier, överbelastade scheman och dåligt boende under rotationerna.

Det spekuleras om huruvida en nedläggning av Joon kan vara ett tecken på den kanadensiske vd:ns beslut att ta itu med Air France låga lönsamhet. Istället för att kämpa med att få ner kostnaderna med hjälp av låga löner och villkor för personalen, skulle man istället kunna satsa på Air France och de övriga två varumärkena; lågprisoperatören Transavia och inrikesbolaget Hop.

Benjamin Smith är inte den enda som har varit skeptisk mot Joons affärsidé, flera experter har kommenterat att Air France lillasyster Joon har kämpat för att hitta sin publik.

Joon anspelar på det franska ”jeune”, ung, och målgruppen har varit just de unga. Kabinpersonalens uniform består av vita sneakers och marinvit-randiga tröjor, allt för att locka den unga publiken.

Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Hop - Inrikes?
Skrivet av Johan, 2018-12-03 12:56:57
Nu är väl inte HOP ett inrikesbolag. Detta såvida inte Göteborg med flera städer i Europa blivit franska...
Anmäl inlägget
dags vara realistisk
Skrivet av thomas, 2018-12-01 19:18:55
eller BAs Go

det finns hur många ex som helst även här uppe,
flygbranschen behöver lära sig hur göra affärer,
tror gör man i kyrkor moskéer synagogor etc.
Anmäl inlägget
Hm
Skrivet av Gh, 2018-11-30 18:20:56
Börjar lukta Snowflake som SAS försökte sig på för ett antal år sedan. Inge bra att konkurera med sig själv tydligen.
Anmäl inlägget
Inte uniformens fel
Skrivet av ABC, 2018-11-30 13:24:46
Det var definitivt inte uniformen det var fel på utan i princip allt annat som får passagerarna att känna sig som fattig"joon" när de reser med bolaget. Kan snabbt komma på ett bolag här hemma som försöker sig på något likvärdigt..
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
MCC-kurs
Pilotshop
BAM
Air BP
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev