Skriv ut   Tipsa en vän  

Rekordmånga rörelser i svenskt luftrum

Notiser, Anders Carlsson, den 4 februari 2019
Det blev ett nytt rekordår i svenskt luftrum med 785 000 rörelser under 2018. Det är upp tre procent jämfört med 2017. Det är en-route som står för den stora ökningen.

Under perioden maj-oktober flygs det som mest med cirka 70 000 rörelser per månad. Januari och juli var de månader som ökade mest, med cirka 5 procent.
 
Skillnaden mellan de tre trafikkategorierna inrikes, utrikes och överflygare är tydlig. Inrikes minskade med knappt 9 procent, utrikes ökade marginellt (1 procent) medan överflygare ökade med 10 procent.

– Flygbolagen planerar sina flygningar så att man förbrukar så lite bränsle som möjligt. LFV erbjuder flygbolagen raka och effektiva flygvägar genom Sverige. Det tillsammans med en generell ökning av flygtrafiken kan vara förklaringar till att den överflygande trafiken över Sverige ökar, säger LFV:s generaldirektör Ann Persson Grivas.

Med en treprocentig trafikökning ligger Sverige något under motsvarande volym på europeisk nivå som bedöms hamna strax under fyra procent. Prognosen för 2019 tyder på fortsatt ökning om än i något lägre takt.

Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Inte sant
Skrivet av Ali, 2019-02-05 16:06:45
Det är inte luftrumsrörelser som redovisas. Det är bara en del av dem som man räknar. Man struntar i nästan allt VFR-flyg.
Anmäl inlägget
Flygskatt
Skrivet av Tim, 2019-02-04 15:39:58
Så mycket för flygskatt...
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
BAM
Air BP
Flygrevyn
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev