Skriv ut   Tipsa en vän  

SAS säkrar stora mängder bränsle

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 7 mars 2019
Ökande bränslekostnader. Det var en av varningsflaggorna när SAS presenterade den senaste kvartalsrapporten. Nu säkras bränslet i större mängder än tidigare.

SAS
SAS
 
I den senaste kvartalsrapporten kunde SAS visa på en ökad omsättning men också ett underskott på drygt en halv miljard, 576 miljoner svenska kronor. En av de främsta orsakerna till det var att bränslekostnaderna ökat väsentligt se senaste halvåret, och kommer av allt att döma att fortsätta göra det. Det gör att SAS nu arbetar hårt med att säkra bränsleinköpen för den kommande tiden och det i större utsträckning än vanligt, det rapporterar norska medier.
                         
Förra året lyckades SAS låsa en stor del av inköpen innan oljepriset steg upp över 80 dollar fatet. I år är det lägre, mellan 65 – 75 dollar fatet, men SAS har ändå säkrat nästa 96 procent av förbrukningen de närmaste månaderna. I det längre perspektivet, nästa tolv månader är 74 procent av bränslekostnaderna kontrollerade med fasta priser eller optioner. Det ligger inom målsättningen som säger att 40 – 80 procent av kommande års bränsleförbrukning ska vara säkrad.
                         
Men det finns alltid en risk med att låsa de kommande betalningarna vid en viss nivå. Traditionellt rör sig oljepriset efter händelser i omvärlden och inte alltid på ett sätt som går att förutspå. En del analytiker spår att en avslutning av handelskriget mellan USA och Kina kommer att ge högre oljepriser, inte lägre, vilket kan verka mer logiskt. Skulle de å andra sidan sjunka slår det mot de flygbolag som valt att låsa fast kostnaderna på en högre nivå. 
 
- Vi lyssnar till var marknaden tror ska hända. Ingen har ju svaret. Alla gör kvalificerade gissningar om framtiden, säger Rickard Gustafson till dn.no.

Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Re skäll
Skrivet av Tailspin, 2019-03-08 13:47:24
Den teoretiska uppsidan är betydligt större än en teoretisk nedsida
Anmäl inlägget
Fel timing!
Skrivet av Skäll, 2019-03-07 19:59:47
Dumt att säkra nu när bränslet är dyrt!
Anmäl inlägget
OPEC löser detta
Skrivet av SAS A340, 2019-03-07 17:41:37
OPEC kommer aldrig acceptera för låga oljepriser, med Ryssland i spetsen... dom bestämmer! Smart SAS.
Anmäl inlägget
oljeovissheten
Skrivet av LarsFO, 2019-03-07 13:41:59
Oljepriset lär nog sjunka, spår jag. När världen gör sig mindre beroende av olja för var dag med tekniska lösningar, kommer oljeproducenterna sänka oljepriset för att sakta ner tempot i vilken bolag väljer att investera i ny teknik för att bli mer bränslesnåla. Ondskan i saudiarabien står självklart i spetsen.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Flygrevyn
Pilotshop
Volflight
Air BP
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev