Skriv ut   Tipsa en vän  

Inrikesflyget rasar när flygmotståndet ökar

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 11 mars 2019
Det är ett rejält tapp för det svenska inrikesflyget under februari. Minus sex procent i snitt inom Swedavia med vissa flygplatser där var tionde passagerare försvunnit. Det hårdnande flygmotståndet är en av orsakerna, menar företrädare för flygbranschen.

Början på året är traditionellt sett svaga månader för flyget. I år är det tydligare än någonsin, det visar siffror från Swedavia. De tio statliga flygplatserna tappade i snitt sex procent av inrikespassagerarna under februari månad, jämfört med samma period förra året. Än högre är tappet på vissa av flygplatserna, bland annat Ronneby som blivit av med var tionde passagerare och Bromma som gick ner åtta procent under februari.

Redovisningen från de övriga icke-statliga flygplatserna är inte klar ännu. Men att t ex Bromma backar så kraftigt ger motsvarande effekt på de mindre flygplatser runt om i landet som matar in passagerare till de två stora stockholmsflygplatserna.

– Det här är dessutom ingen tillfällig svacka. Det började egentligen redan i slutet av 2017, har sedan fortsatt under förra året ökat de senaste månaderna, säger Peter Larsson, vd för Sveriges Regionala flygplatser.

BRA är det flygbolag som dominerar trafiken till Bromma och de ser samma utveckling som siffrorna från Swedavia visar. Samtidigt påpekar informationschefen Jim Hofverberg på det faktum att merparten av sportloven runt om i landet inträffade under februari. Det kan förklara en del av bortfallet av affärsresenärer till Bromma men BRA liksom övriga flygbolag märker av en generell nedgång i den svenska inrikestrafiken.ß

Det här är en utveckling som skiljer sig från grannländerna. I Norge ökade istället inrikestrafiken med tre procent i januari. Siffrorna för februari är inte officiella än. Liknande utveckling syns även nere i Europa. Det talar mot att det är en begynnande lågkonjunktur som drar ner inrikestrafiken i Sverige. Till skillnad från andra länder har Sverige en relativt ny flygskatt men framför allt en debatt kring flygresandet med ett mycket högt tonläge.

– Om flyget minskar för att efterfrågan och marknaden minskar, då är det en naturlig utveckling. Men när efterfrågan viker för att det pågår en i vissa lägen hysterisk skuldbeläggning av just det transportsättet, då är det mycket allvarligt, för flyget men också för Sverige i sig, fortsätter Peter Larsson.

Fredrik Kämpfe, Transportföretagen, Branschchef, Flyg är inne på samma resonemang. 

– Vi måste fokusera på att minska utsläppen - inte flygandet i sig. Att kräva ett totalstopp av flygandet i stora delar av landet hjälper definitivt inte flyget att ställa om genom att investera i alternativa bränslen och nya mer klimatsmarta flygplan. I själva verket har ett modernt turboproppflygplan utsläpp som är jämförbara, eller ännu lägre, med en modern personbil per passagerarkilometer, och i många fall är flyget det enda alternativet för att göra den där viktiga resan på ett effektivt sätt. Vad vi behöver nu är en flygpositiv diskussion, inte minst för att visa utlandet att Sverige är ett land att satsa på i flygsammanhang, säger han.

Vid sidan av den kraftiga nedgången för inrikesflyget minskade även utrikestrafiken under februari månad, om än inte lika mycket. De tre stora utrikesflygplatserna tappade alla internationella passagerare: Sturup 15 procent, Arlanda 2 procent och Landvetter 1 procent. Något förvånande kunde dock Bromma visa på en uppgång på fem procent när det gäller utrikestrafiken.

Så mycket minskade (och ökade) inrikestrafiken på Swedavias flygplatser under februari.
Ronneby: – 10 procent 
Göteborg: – 9 procent  
Umeå: – 9 procent 
Bromma: – 8 procent 
Malmö: – 7 procent
Åre Östersund: – 6 procent
Arlanda: – 4 procent
Kiruna: +1 
Luleå: +2 
Visby: +3

Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Normalt scenario
Skrivet av Show Me The Money, 2019-03-12 00:25:11
Detta är ett helt normalt scenario med den regeringsbildning som vi har.
Historien har ofta visat att efter ett par år med vänsterregering brukar det bli såhär.
Framgång och tillväxt är två saker som inte finns i ett socialistiskt samhälle. Något som dess företrädare (läs politiker) demonstrerar gång på gång...
Anmäl inlägget
Stoppa klimathysterin
Skrivet av Pennywise, 2019-03-11 18:11:45
Man kan inte som Swedavia sitta med armarna i kors medan klimathysterikerna får äga klimatfrågan. Gå ut och upplys passagerarna att CO2 inte har något med klimatet att göra, man kan flyga så mycket man vill med gott samvete.
Anmäl inlägget
Det vänder.
Skrivet av Fritz Klyka, 2019-03-11 14:04:30
Synd att folk har gått på Miljöpartiets hysteriska dillerier om flyget. Men den här hysterin kommer att klinga av så småningom, som alla andra hysterier.
Anmäl inlägget
Bromma ej utrikes
Skrivet av Anonym , 2019-03-11 08:23:06
Bromma flygplats borde endast få ha inrikes flygtrafik. Utrikes flygtrafiken hänvisas till Arlanda och Skavsta.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
BAM
Air BP
Flygrevyn
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev