Skriv ut   Tipsa en vän  

Norwegian vill ha kompensation av Boeing

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 14 mars 2019
De stillastående MAX-maskinerna värden över kostar stora summor när de inte brukas. Nu menar Norwegian att det är Boeing som måste ta de kostnaderna som flygbolagen dignar under.

Norwegian har 18 maskiner stående på marken, något som enligt olika uppgifter kostar mellan en halv och en miljon per dygn. Drygt 40 flygningar fick ställas in igår onsdag medan flygbolaget arbetade frenetiskt med att slå samman flygningar, boka om passagerare och syssla med oavbruten krishantering. När det gäller atlantflygningarna från Dublin till USA är det den egna stora Dreamlinern som flyger istället för MAX-maskinen, en inte helt optimal men nödvändig lösning. 

Det ger i sig en växande räkning som Norwegian hade behövt slippa, strax efter den aktieemission som genomförts och där de nya investeringarna ska användas till att stabilisera ekonomin efter de senaste årens expansion.

Det är som bekant inte första gången som Norwegian har Boeing-maskiner stående på marken. Hela inledningen på långlinjesatsningen 2013 försinkades av problemen med batterierna ombord på Dreamlinern och det senaste året har teknik på motorerna till B787 tvingat fram mängder av inställda flygningar. I det fallet är det dock Rolls Royce som bär ansvaret.

Men det nuvarande stoppet i trafiken lär falla tungt på Boeing, även om flygplanstillverkaren hittills hållit en hög profil och menat att det inte finns några risker med att flyga MAX-familjen. Björn Kjos deklarerade igår i en intervju med Reuters att ”We expect Boeing to take this bill”.

Hur stor den räkningen blir och som inte bara kommer att skickas från Norwegian, går i dagsläget inte att säga. I första hand beror det på hur länge flygstoppet fortsätter och framför allt om det visar sig att flygplanstillverkaren på något sätt kan lastas för haverierna.

Kommentera artikeln
Det finns 11 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Till Norwegian anställd
Skrivet av Semak, 2019-03-17 18:59:23
Boeing betalda ingen cash ersättning för Drramliner utan DY fick rabatt på deras nya order gissa vad det var just på 737 Max haha. DY kommer inte få några cash av boieng iallfall på 2-3 månader så risk för Game over med tanke på hur mycket DY redan blöder
Anmäl inlägget
Ni har redan fått Ersättning
Skrivet av Introduktionspris, 2019-03-17 08:33:29
När en ny typ/modell introduceras som B737 Max ger Boeing stora rabatter för de första planen som levereras.

Det är för att man vet att det kan förekomma introduktionsproblem. D.v.s den som köper tidigt har redan fått kompensation.

Varför skulle Boeing ytterligare en gång betala?
Anmäl inlägget
Läs
Skrivet av Boeing, 2019-03-15 15:04:11
gärna mitt inlägg igen Dragan.
Anmäl inlägget
@Norwegian anställd
Skrivet av Dragan, 2019-03-15 14:57:42
Ja du vet säkert eftersom din arbetsgivare har erfarenhet sedan tidigare med 787 problemen som varit. För mig ger det svar på hur Norwegian kunnat överleva så länge.
Anmäl inlägget
Riktig fakta.
Skrivet av Norwegian anställd. , 2019-03-15 10:19:00
Den som är kunnig och faktiskt vet något om flyget och inte är en ”låtsat-expert” som du DRAGAN vet att det är FAA/EASA som beodrat att grounda maskinerna, det vill säga att Boeing är skyldig betala och kompensera för det skulder bolaget drar på sig.

Tycker vissa borde ta redan på riktig fakta INNAN man snackar utan bakgrund.
Anmäl inlägget
@DY
Skrivet av Dragan, 2019-03-14 19:13:38
Men du har en aning då alltså!? Eller en önskan kanske.
Anmäl inlägget
DY
Skrivet av Boeing, 2019-03-14 18:30:22
Med tanke på den stororder som Norwegian har mot Boeing, så är troligen Boeing ganska välvilliga gentemot DY. Även mot övriga MAX operatörer.
Fast vi här på FT, har ju egentligen inte en aning om uppgörelserna med Boeing.
Som vanligt illvilliga spekulationer!
Anmäl inlägget
Kompensation
Skrivet av Dragan, 2019-03-14 16:24:35
Eventuell kompensation kommer garanterat inte täcka upp för kostnaderna detta påför Norwegian. Illa när det redan var illa innan, dags för ytterligare en nyemission efter sommaren(senast).
Anmäl inlägget
Läs
Skrivet av sv Tailspin, 2019-03-14 14:04:08
på lite mer om affärsjuridik. Dessutom gick Boeing själva ut i går med, att man rekommenderar FAA att grounda planen.
Anmäl inlägget
Boeing visst ansvariga
Skrivet av Springbok, 2019-03-14 09:56:46
Fast igår kväll så gick Boeing ut med ett pressmeddelande där de rekommenderade till FAA att hela den globala 737 MAX-flottan skulle ställas på marken. Och 9 minuter senare gick FAA ut med sitt pressmeddelande.
Anmäl inlägget
Boeing inte ansvariga
Skrivet av Tailspin, 2019-03-14 09:29:46
Det är ju inte Boeing som beslutat att maskinerna inte får flyga, därmed försvinner den juridiska möjligheten att kräva ersättning från Boeing!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
BAM
Air BP
Flygrevyn
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev