Skriv ut  

SAS flög specialtransport med två Pandor

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 5 april 2019
De landade välbehållna efter en flygning från andra sidan klotet. I Kastrup fick de två pandorna sedan ett mottagande liknande de som sker vi ett statsbesök.

Det brukar kallas för ”pandadiplomati” när Kina använder de unika och utrotningshotade djuren i olika politiska sammanhang. I går kväll landade SK 996, SAS ordinarie A340-300 från Beijing med två av de värdefulla djuren ombord, döpta till Mao Sun och Xing Er. De ska nu leva vidare i Zoologisk Have i Köpenhamn och fick vid ankomsten ett storartat mottagande. Istället för att angöra de vanliga gaterna i terminalen, taxade den till Vilhelm Lauritzen terminalen. Den stod färdig 1936 och var då Kastrups huvudterminal. Idag är den flyttad och renoverad och används enbart vid olika vip-tillfällen.

– Och det här var passagerare med en särskild dignitet, säger Alexandra Lindgren Kaoukji, informationschef på SAS Cargo till Flygtorget.

De ordinarie passagerarna transporterades med buss till den vanliga ankomsthallen och när lugnet sedan lägrade sig lastades de två burarna av från lastrummet. De två pandorna möttes av en välkomstceremoni där bland andra den kinesiske ambassadören och Danmarks livsmedelsminister deltog tillsammans med representanter för Zoologisk Have. Med under flygningen var också fyra djurvårdare, en veterinär och vd för djurparken.

– Jag tror att vi anförtroddes det här uppdraget eftersom vi har en lång erfarenhet av känsliga transporter och flygningar med levande djur, fortsätter Alexandra Lindgren Kaoukji.

De två pandorna, en flicka och en pojke, tillbringade själva flygresan i varsin bur i lastrummet. Väl på plats i djurparken ska de dock leva tillsammans, allt med förhoppningen att det så småningom blir fler pandor i Danmark.   Skriv ut   Tipsa en vän
Air BP
BAM
Volflight
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn