Skriv ut  

Delta flyger förbi Stockholm även i sommar

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 14 maj 2019
Köpenhamn blir enda Skandinaviska flygplats för Delta denna sommar. Men det inte för att konkurrera med SAS och Norwegian. Merparten av flighterna är redan bokade för kryssningspassagerare.

Delta Boeing 767
Delta Boeing 767
 
Delta Air Lines har genom åren varit en trogen gäst på Arlanda, bland annat tog man över efter Pan Am på 1990-talet. I första hand har det handlat om säsongstrafik men förra året dök det amerikanska flygbolaget inte upp och inte heller i år blir det någon trafik till USA. Delta har traditionellt flugit till JFK från Arlanda men av allt att döma är konkurrensen från SAS och Norwegian för hård som tillsammans har 11 avgångar i veckan till New York. 
         
Delta har istället även i år valt Köpenhamn som destination i Skandinavien för sommartrafiken. Trafikstart är den 24 maj och flygprogrammet sträcker sig fram till 3 september. Med en daglig Boeing 767-300 på sträckan blir det sammantaget 72 flygningar till Köpenhamn under perioden.
                     
Men det är inte i första hand för att ta upp konkurrensen med SAS och Norwegian – som är betydligt hårdare på Kastrup än Arlanda med bland annat två avgångar per dag med SAS – som lockar Delta till Köpenhamn. Det är istället kryssningspassagerare som ger de stora volymerna. Köpenhamn är ett klassiskt och välbesökt anlöp för kryssningsrederierna och en hamn där det ofta sker passagerarbyte. Upplägget är ofta att passagerarna flyger till eller ifrån den hamn där de ska mönstra på. Enligt danska medier är så mycket som 75 procent av stolarna under redan upphandlade och ger ekonomi att hålla linjen till Köpenhamn igång. Även Arlanda hade förra året en stor produktion kryssningspassagerare. De flögs dock huvudsakligen in med chartrade maskiner bland annat från flygplatser i USA som normalt inte har trafik till Stockholm, bland annat 
Philadelphia, St Louis, Charlotte, Dallas och Detroit. I år blir det dock mindre flygningar av den typen till Arlanda. 
                     
I och med att Delta även i år väljer bort Stockholm fortsätter United att vara det enda amerikanska flygbolaget med regelbunden linjetrafik på Arlanda.Kommentera artikeln
Det finns 9 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Ted
Skrivet av Kework Khachaturian, 2019-05-16 09:19:01
United är dock tillbaka. Nämn det! Är ju positiva nyheter. ARN skulle kunna bli en betydande flygplats men tyvärr är det för många klantskallar som blandar soppan så det lär väl aldrig ske.
Anmäl inlägget
Fördröjning
Skrivet av Per, 2019-05-15 23:25:41
Arlanda skulle visst bli Skandinaviens ledande flygplats, eller?...men allt färre bolag etablerar sig. Är detta också en fördröjning, eller kloka val av riktiga flygbolag som vill låta sina passagerare även ha en trevlig stund på flygplatsen?
Anmäl inlägget
Jetlag
Skrivet av Preclearence, 2019-05-15 20:28:29
Preclearence spelar ingen som helst roll om flygbolag etablerar sig på Arlanda eller inte. Det är ekonomin och lönsamheten som avgör. Däremot kan flygskatt och flygskam och andra debatter minska intresset för Stockholm som destination.
Anmäl inlägget
Delta ej
Skrivet av Burna Burias, 2019-05-15 12:30:26
När US Preclearance kommer så kommer intresset att komma åter på ARN.
Anmäl inlägget
Preclearance
Skrivet av Rutger Bulth, 2019-05-15 09:09:03
Preclearance kommer. Bara fördröjt. Avkrok? Snack!!
Anmäl inlägget
PreWhat?
Skrivet av Elias, 2019-05-14 19:39:20
Allt skrammel, alla fina ord och framförallt alla pengar som Swedavia satsade på att försöka fixa Preclearance. Inte så mycket värt när färre och färre flygbolag är intresserade av att flyga till denna avkrok...
Anmäl inlägget
mläm
Skrivet av Rutger Bulth, 2019-05-14 16:29:48
Så tråkigt.
Anmäl inlägget
Nej....
Skrivet av Sigge, 2019-05-14 08:46:47
Det var synd tycker jag, gillar Delta.
Anmäl inlägget
Bra
Skrivet av Janne, 2019-05-14 07:53:31
Tack gode gud, åk förbi bara!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn