Skriv ut   Tipsa en vän  

De här flygbolagen förlorade i upphandlingen

Flygnyheter, Redaktionen, den 26 juni 2019
Amapola, Jonair och Regional jet vann den nyligen avslutade upphandlingen. Men det finns också tre flygbolag som föll på mållinjen.

Det är tre flygbolag som i oktober tar över uppdraget att flyga den upphandlade flygtrafiken i Sverige: Amapola, Jonair och Regional Jet. Det har Flygtorget rapporterat om tidigare. Men det var ytterligare tre som var med i upphandlingen men som av olika orsaker valdes bort när Trafikverket gjorde det slutliga urvalet. Sex giltiga anbud är ett bättre än förra året och ett tillfredställande antal, menar Trafikverket. 
                     
Upphandlingen är öppen för alla flygbolag i Europa att lämna anbud men det kan vara avskräckande att behöva etablera en verksamhet i Sverige med tillhörande svenska regelverk, vilket är ett av kraven. Det hindrade inte vid sidan av Regional Jet lämnade ytterligare två utländska flygbolag anbud på delar av trafiken:
 
Nyx Air
Nystartat charter – och ACMI-bolag flygbolag i Estland som i dagsläget har en flotta på tre Saab 340 varav en är en fraktmaskin. En av maskinerna flög tidigare hos Nextjet.

Air Alsie
Danskt flygbolag med 30 år på nacken. Bas i Sönderborg i södra Danmark. Flyger linjetrafik i Danmark, bland annat till Bornholm. Har även flugit svenskt inrikes till Visby under Almedalsveckan förra året på uppdrag av Sveaflyg. Flottan består av två ATR72-500 och 17 Dassault Falcon i olika versioner.
         
Dessutom var även svenska Airborne of Sweden med i upphandlingen. Flygbolaget har rötter i Sundsvall Aero och Skyways. Sedan 2015 är det ett renodlat charter- och ACMI-bolag.

Inget av de mer etablerade flygbolagen i Sverige lämnade alltså några anbud, många hade räknat med att Airl Leap skulle göra det. Inte heller BRA, som just nu brottas med vikande beläggning på de egna linjerna var med. Den främsta orsaken till det är att Arlanda är Stockholmshubb för den upphandlade trafiken vilket hade tvingat BRA att skapa en ny organisation vid sidan av Bromma.

Transportstyrelsen är dock nöjd med utfallet av anbudsprocessen och det faktum att de tre flygbolag som från oktober tar sig an uppdraget har den ekonomiska stabilitet och erfarenhet som krävts. 

Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Trams
Skrivet av Göran, 2019-06-26 22:56:07
Ett evigt fjantande kring upphandlingar som bara ger ett allt sämre resultat. Skit i alla "dutt-bolag" och skapa ett permanent statligt inrikesbolag i samarbete med flygvapnet. Detta ger effekt i ALLA riktningar.
Anmäl inlägget
Fel fel fel
Skrivet av Brasse, 2019-06-26 10:47:44
Som vanligt faktafel. Det är inte Transportstyrelsen utan Trafikverket som handlar upp trafiken.
Anmäl inlägget
Fel instans
Skrivet av TV, 2019-06-26 10:28:57
Trafikverket ska det väl vara, inte Transportstyrelsen..
Anmäl inlägget
Vem
Skrivet av Pnf, 2019-06-26 09:22:07
Är det trafikverket eller transportstyrelsen som upphandlat trafiken?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Flygrevyn
Pilotshop
Volflight
Air BP
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev