Skriv ut   Tipsa en vän  

Lufthansa intresserade av skandinaviskt flygbolag

Flygnyheter, Redaktionen, den 9 juli 2019
De olika flygbolagen inom Thomas Cook är ute till försäljning. Condor är redan sålt till Lufthansa som nu också börjat intressera sig för Thomas Cook Airlines Scandinavia. Men också ett svenskt investmentbolag är intresserade av flygbolaget.

Resekoncernen Thomas Cook har beslutat att sälja flygbolagen i gruppen och fokusera på hotell och upplevelser. Det innebär att de fem flygbolag som ingår i Thomas Cook Airline, Condor, Thomas Cook Airlines UK, Thomas Cook Airlines Scandinavia, Thomas Cook Airlines Balearics och helt nya Thomas Cook Aviation, sedan en tid är ute till försäljning.
 
Europeiska flyganalytiker slog i början av året fast att det krävs resursstarka köpare om försäljningen ska bli av, men att det var mindre troligt att någon köpte hela flygbolagsgruppen på ett bräde. De visar sig nu bli sannspådda: Lufthansa är av allt att döma i slutskedet av ett köp av tyska Condor med ambition att driva flygbolaget visare som en fristående enhet i Lufthansagruppen. Det innebär att Condor fortsätter att flyga kort- och långdistans med i huvudsak inriktning på chartertrafik. Faktum är att Condor var en del av Lufthansa åren 1959 till 2009 när de såldes till just Thomas Cook.

Nu visar det sig att Lufthansa också funderar över att köpa både Thomas Cook Scandinavia och brittiska Thomas Cook UK.

Det kan i så fall komma att utveckla sig till en kamp mellan Lufthansa, HiFly som också tittar närmare på flygbolaget och det svenska investmentbolaget Triton som även de är intresserade av det skandinaviska flygbolaget. Triton har redan tagit ett betydande steg in på flygbolagsmarknaden i och med köpet av Sunweb där flygbolaget Corendon ingår.

Thomas Cook Airlines of Scandinavia är det minsta flygbolaget i gruppen med fokus på charterflygningar från Norden. Till skillnad från modergruppen visar man också ett positivt resultat på cirka en miljard innan skatter och kostnader. I dagsläget består flottan av 13 flygplan, åtta Airbus A321 och fem A330 som flyger på ett 40-tal destinationer.

Kommentera artikeln
Det finns 5 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Amatörer på redaktionen?
Skrivet av Ludol, 2019-07-12 08:58:21
"visar man också ett positivt resultat på cirka en miljard innan skatter och kostnader".

På Flygtorgets redaktion tror man att vinsten räknas fram genom att bortse från kostnaderna.
Anmäl inlägget
Chartern är död...
Skrivet av Dragan, 2019-07-10 23:00:56
Eller dödsdömd i allafall. Folk börjar vilja och kunna ta hand om sig själva på semestern.
Anmäl inlägget
Du flyger med vårt eget flygbolag..
Skrivet av Lågprisprofilen, 2019-07-09 14:14:12
Det betyder att Ving för första gången inte kommer kunna skriva "Du flyger med vårt eget flygbolag ... med erfarna piloter" bla bla...

Vad betyder det för Ving? Har man utvärderat hur mycket resenärerna bryr sig om vilket flygbolag man flyger med? Min pesonliga gissning är att det blir mindre och mindre viktigt och att de flesta resenärer numera räknar med östeuropeisk kabinpersonal och en smäll på käften som complimentary blanket.
Anmäl inlägget
Är Condor verkligen sålt?
Skrivet av Christoffer, 2019-07-09 13:50:27
Det var mycket snack om att Lufthansa var intresserade av köp, men något köp har mig veterligen inte blivit av än. Kan du ge källa på att Condor sålts till Lufthansa?
Anmäl inlägget
Är det sant?
Skrivet av Akktu Stakki, 2019-07-09 06:58:12
Som jag har förstått drog LH sig tillbaka då de insåg problemen i Eurowings och Brussels Airlines.
Det är korrekt st man i Maj 2019 lade ett bud på DE, men något köp tror jag inte det blev.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Flygrevyn
Pilotshop
Volflight
Air BP
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev