Skriv ut  

Skavsta växer – planerar för ny terminal

Flygnyheter, Redaktionen, den 5 augusti 2019
Flygplatserna i Stockholmsregionen går kräftgång eller bakåt – med ett undantag: Skavsta. Det aktualiserar planerna på nya terminalytor för att möta passagerartillströmningen.

Skavsta flygplats hade förra året drygt 2,2 miljoner passagerare, en ökning med en halv miljon sedan 2015. Det gör flygplatsen till den femte största i landet och passagerartillväxt har fortsatt också under 2019. Bara under andra kvartalet i år ökade flygplatsen med 4,6 procent jämfört med samma period förra året. Det är i särklass i Stockholmsområdet där både Arlanda och Bromma tappade passagerare under andra kvartalet, Arlanda med så mycket som 5,6 procent. Till del beror det på att det är inrikestrafiken som minskar mest idag, vilket inte drabbar en flygplats som Skavsta som i princip enbart har utrikestrafik. Totalt sett i landet minskade även utrikesresandet med 1,6 procent under andra kvartalet, utom på Skavsta.

I sin tur innebär det att flygplatsen nu måste planera för en utbyggnad av terminalutrymmena som, efter att successivt ha byggts ut i takt med tidigare passagerarökningar. idag har en kapacitet på cirka 2,5 miljoner passagerare. Det gör att verksamheten snart riskerar att slå i taket. Ännu finns inga beslut tagna men planeringen pågår och har bland annat den kommande Ostlänken att ta hänsyn till. Den nya järnvägen, eventuellt en del av den tilltänka höghastighetsbanan, ska ha en station i närheten av flygplatsen. Det kan i så fall innebära att en ny terminal byggs för att kunna ansluta till tågstationen, ett par hundra meter från flygplatsområdet. Järnvägen är dock ett projekt med lång tidshorisont som en utbyggnad av terminalerna inte kan vänta på. Redan 2022 vill ledningen för flygplatsen vara igång med antingen utbyggnad av befintliga utrymmen eller en helt ny terminal.

Skavsta har idag cirka 45 linjer, säsong eller helår, fördelade på tre flygbolag: Wizz Air, Ryanair och Laudamotion.   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Volflight
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn