Skriv ut  

Mora ger inte upp: Tar upp flygfrågan i Bryssel

Flygnyheter, Redaktionen, den 4 september 2019
Det var i februari 2018 som den sista passagerarmaskinen landade i Mora. Hittills vill säga. Nu ska politikerna i Mora resa till Bryssel för att försöka lösa tvisten och återuppta trafiken.

Mora flygplats
Mora flygplats
 
Flyglinjen mellan Sveg och Arlanda ingår i den upphandlade trafiken. Enligt Trafikverkets regler finns möjligheten att slinga den med en mellanlandning i Mora och det skedde också under ett antal år, en lösning som de flesta var nöjda med. Mora hade direkttrafik till Stockholm och det flygbolag som var upphandlat fick ett ekonomiskt tillskott på fem miljoner av kommunen för mellanlandningen.

Men saken hamnade i svensk domstol som efter att ha läst de EU-regler som finns kring hur offentliga medel får användas för att stötta näringsverksamhet, kom fram till att det inte var tillåtet att betala för mellanlandningen. Det ledda snart till att AIS som flög linjen la ner mellanlandningen och menade att den inte lönades sig ekonomiskt.

Därmed var passagerartrafiken på Mora flygplats över, trots ihärdiga uppvaktningar hos Trafikverket och regeringen. och flygplatsen har idag enbart sporadiska ambulansflygningar och en del allmänflyg. Men två gånger om dagen passerar den ordinarie maskinen mellan Sveg och Arlanda rakt över flygplatsen. 

- Det här handlar om hur man väljer att följa de direktiv som EU satt upp. Min åsikt är att man gjort en alldeles för snäv tillämpning och det behöver beskrivas hur negativa effekter det får, säger kommunalrådet Anna Hed till Svt.

Tillsammans med bland andra flygplatschefen i Mora ska hon nu uppvakta EU’s transportråd i Bryssel och peka på de konsekvenser som direktiven och den svenska tillämpningen har fått för Mora. Ambitionen är att lösa frågan och återfå mellanlandningen.

- Vi begär egentligen inte mycket. Bara att den flygmaskin som redan går över Mora ska mellanlanda här. Hur svårt kan det vara?Kommentera artikeln
Det finns 5 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Rikstrafik
Skrivet av Funderar, 2019-09-07 08:31:54
Sälens nya flygplats borde väl kunna få rikstrafik,
Det går ju inte att ta sig till Stockholm på 4 timmar
Anmäl inlägget
B200
Skrivet av T, 2019-09-05 16:29:30
Med en B200 blir det nog inte så många platser kvar till ev landning i Mora. Sveg får mycket mindre maskin som trafikerar Arlanda nu i höst.
Anmäl inlägget
Mora
Skrivet av thomas, 2019-09-04 20:28:29
Med fullt traktamente och snålar inte in direkt på maten, skulle De ta emot några flygplats och kommunfolk, tror inte ens ett kvalificerat möte är bokat, var det inte flygplatschefen som jobbade som en iller för att åstadkomma flygtrafik,?
Anmäl inlägget
Mora
Skrivet av thomas, 2019-09-04 20:28:10
Med fullt traktamente och snålar inte in direkt på maten, skulle De ta emot några flygplats och kommunfolk, tror inte ens ett kvalificerat möte är bokat, var det inte flygplatschefen som jobbade som en iller för att åstadkomma flygtrafik,?
Anmäl inlägget
Grattis
Skrivet av Sälen airport , 2019-09-04 09:23:09
Går säkert bra,dom är så samarbetsvilliga, kommunens representanter får ialla fall komma ut på lite gratismiddagar.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Air BP
BAM
Volflight
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn