Skriv ut  

WOW Air byter passagerare mot frakt

Notiser, Redaktionen, den 31 oktober 2019
Nya WOW Air skulle ha varit i luften i dagarna. Men nu meddelar flygbolaget att det uppstått förseningar. Samtidigt presenteras planerna på att satsa på frakt istället för passagerare.

Det var i mars i år som isländska WOW Air tvingades i konkurs: Den snabba expansionen och framför allt det strategiska misstaget att börja flyga widebode-maskiner som komplement till flottan av A320-familjen, gjorde att ekonomin inte längre höll. 

Men det dröjde inte många månader förrän planerna på ett WOW Air 2 presenterades. Denna gång var det amerikanska investerare som såg möjligheter att återuppväcka affärsidén att använda Island som stop-over för lågkostnadstrafik mellan Europa och Nordamerika. Ett amerikanskt AOC, bas i Washington och fortsatt fotfäste i Reykjavik var basen i verksamheten denna gång. Trafikstart annonserades till oktober 2019 men när månaden nu är slut kommer beskedet att återstarten har tagit betydligt längre tid än planerat. Samtidigt meddelar dock de nya ägarna att trafiken inledningsvis i första hand ska fokuseras på frakt: ”fisk och annat gods”, enligt isländska media. Att frakt skulle vara en betydande del av affären för WOW Air 2, stod klart redan när planerna presenterades. Nu verkar det dock som att de nya ägarna valt att helt byta passagerarna mot gods, i alla fall i ett fortsatt uppstartsskede. 

En förklaring till de ändrade planerna är dels att de nya amerikanska ägarna har erfarenhet från fraktbranschen, dels att godstrafik inte är omgärdat av lika mycket lagar och regler som när det är passagerare ombord. Återstår att se om framtiden för WOW Air uteslutande på fraktmarknaden eller om den successivt ska växa in också på den fortsatt heta passagerarmarknaden över Atlanten.



Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Glöm den här soppa
Skrivet av Greger, 2019-11-05 07:41:34
WOW är historia
Anmäl inlägget
tredje gången gillt...
Skrivet av AIK, 2019-11-04 15:27:32
@Thomas GardeRmoen heter OSL!
Anmäl inlägget
Gardemoen
Skrivet av thomas, 2019-11-04 13:24:16
Gm ja så sant jag flög därifrån de sista dagarna innan flygplatsen stängde det ska vara är Gardemoen, när man anländer dit känns verkligen att Norge ligger utanför EU.
Anmäl inlägget
@thomas
Skrivet av GM, 2019-11-03 09:10:34
Fornebu ble lagt ned i 1998.
Anmäl inlägget
Skakigt
Skrivet av Kurt, 2019-10-31 14:30:37
Känns skakigt att man inte vet vad man skall satsa och tjäna pengar på. Kommer det hålla denna gången ?? Tveksamt.
Anmäl inlägget
Flygbolag
Skrivet av thomas, 2019-10-31 09:18:02
Finns inga lätta branscher,
Däremot fisk och cargo kan utvecklas betydligt mer. Norrmännen bygger ny cargo terminal på Fornebu, deras fiskexporten slår alla rekord, men Asien är den stora marknaden.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev