Skriv ut  

Norwegian klarar MAX-krisen med inhyrning

Flygnyheter, Redaktionen, den 31 januari 2020
Det blir ännu en sommar utan MAX för världens flygbolag. Det gör att Norwegian nu arbetar på att bygga upp sommartrafiken med hjälp av inhyrd kapacitet.

Norwegian fortsätter arbetet med att gå från tillväxt till lönsamhet och ser kontinuerligt över linjenätet och kapaciteten. Merparten av långlinjerna från Skandinavien är borta och i slutet av förra året såldes hela verksamheten i Argentina till Jetsmart. Det har frigjort en del flygplanskapacitet som dock slukats av det pågående flygförbudet för Boeings MAX-modell. Norwegian har 18 MAX stående som främst var avsedda för trafiken i Europa och det bortfallet måste kompenseras i och med att Boeing nu själva inte räknar med nytt godkännande förrän tidigast i mitten av sommaren.

Det blir andra sommaren i rad som Norwegian måste hantera trafiken utan MAX. Förra året behölls kapaciteten bland annat genom att senarelägga en del försäljning av äldre Boeing 737-800 samtidigt som Dreamlinern sattes in på en del europeiska linjer med hög beläggning. Det kompletterades också med en del inhyrning från bland annat GetJet och Avion Express.

I år är situationen ännu besvärligare eftersom Norwegian enligt de ursprungliga planerna skulle fått ytterligare 16 MAX under 2019 och 12 i år. Det ger ett bortfall ur flottan på minst 34 MAX-maskiner inför den stundande sommarsäsongen. Redan nu finns en A320 inhyrd från danska DAT och det mesta talar för att det blir betydligt fler leasingmaskiner i trafik för Norwegian under året. 

Flygbolagets nya vd Jacob Schram menar i en intervju med norska E24 att man i största möjliga mån vill undvika inställda flygningar på grund av flygplansbrist. Det viktiga är att resenärerna kommer fram till sin destination. Hur stor inhyrd kapacitet som behövs är ännu inte klart.

- Just nu planlägger vi sommarprogrammet utan MAX men målsättningen är att alla som köpt biljetter hos oss till i sommar också kommer fram, säger han till E24.Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn