Skriv ut  

Mitt i krisen: Air Leap startar ny flyglinje

Flygnyheter, Redaktionen, den 1 april 2020
Trafiken minskar och allt fler linjer stängs. I det läget öppnar Air Leap en ny inrikeslinje i Norge.

Air Leap
Air Leap
 
Air Leap har, liksom alla andra flygbolag satt ett antal av linjerna på paus. Det gäller inrikestrafiken från Arlanda till Karlstad och Jönköping. Även till Örnsköldsvik, där Air Leap i dagsläget är ensamma sedan BRA dragit in rutten från Bromma, är det nu dags att trycka på pausknappen, från den 14 april till den 10 maj.
 
- Ja, efterfrågan slår i botten. Just nu fyller vi inte ens en Saab 340 på sträckan till Arlanda, säger vd Jon Melkersson till Flygtorget. 
Men mitt i mörkret finns också ljusglimtar.
 
- Faktum är att vi startar en helt ny linje idag, den 1 april. Det är en upphandlad linje mellan Röros och Oslo som vi fått i uppdrag att flyga under fyra år. I ett första skede slingar vi den tillsammans med vår egen linje från Oslo till Örland och på sikt räknar vi med att de ska vara två separata linjer. 

I och med att trafiken till Röros kommer startar har Air Leap två upphandlade linjer igång, vilket i dagsläget är en fördel. Den andra är mellan Mariehamn och Arlanda som, när färjetrafiken till Åland nu står stilla, har blivit en livsnerv för både passagerarflygningar och frakt. I dagsläget flygs den av danska DAT med en ATR72 eftersom avtalet föreskriver minst 60 stolar ombord. Där ska Air Leap dock sätta in den egna ATR72-500 som enligt planerna ska vara i trafik den första juni i år. 
 
- Den är öronmärkt för den linjen och våra egna piloter är i det närmaste klara att ta över när maskinen levereras. Vi har lite studsar kvar att göra.

I övrigt består flottan av fyra Saab 340 som är standardmaskinen för inrikestrafiken i Sverige och Norge. Alla behövs dock inte med tanke på de pausade linjerna. När det nu blir av.

 
- Krisen har ju fått oerhörda konsekvenser för hela branschen och jag lider med våra kollegor runt var de än finns. Hittills har vår planeringshorisont legat på att vara igång efter den 30 maj. Men som det ser ut nu är nog efter sommaren ett mer verkligt scenario. Affärsresenärerna tunnar ju vanligtvis ut en bit in i juni och frågan är om de kommer tillbaka innan semestern över huvud taget. I det läget är det augusti som gäller.



Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

ATR
Skrivet av Pnf, 2020-04-01 10:49:32
Bra läge att fasa ut Saab och träna all personal på ATR. In med några ATR42 istället för Saab340.
Anmäl inlägget
Upphandlad
Skrivet av Bermuda , 2020-04-01 10:21:16
Inte mycket till val då linjen är upphandlad
Anmäl inlägget
Air Leap
Skrivet av Sören, 2020-04-01 09:25:36
Air Leap flyger också nu själva på sträckan Mariehamn-Åbo.
Anmäl inlägget
Inte ens en A340
Skrivet av Alex , 2020-04-01 09:20:24
Sjukt att underlaget Arlanda-Övik inte ens fyller en A340
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev