Skriv ut  

SAS flyger in medicinsk utrustning från Kina till Sverige

Flygnyheter, Redaktionen, den 2 april 2020
En chartrad A330 landade igår på Arlanda med medicinsk utrustning. De hade hämtats i Hong Kong och ska nu öka resurserna för virustestning i Sverige.

Sent i går kväll landade LN-RKT, en av SAS A330-300, på Arlanda efter att ha flugit från Hong Kong. SK7049 var inhyrd för att frakta medicinsk utrustning från Kina till Sverige. I första hand fylldes lastrummen av sådant som behövs för att öka de resurser som krävs för att genomföra ännu fler tester av människor som misstänks ha drabbats av Coronavisuset. Enligt socialminister Lena Hallengren är målsättningen att kunna genomföra upp till 30 000 tester i veckan. Direkt efter landningen på Arlanda transporterades utrustning till Biomedicum som är center för testerna.

Fraktflygningar i passagerarmaskiner är en av de åtgärder som coronakrisen fört med sig. Det har Flygtorget rapporterat om tidigare. De A330 som SAS hittills använt, tidigare till Chicago och nu till Hong Kong, kan ta cirka 30 ton last när passagerarkabinen är tom. Andra flygbolag som nu tar sig an det kraftigt ökade behovet av fraktflygningar, nöjer sig inte med att plocka in belly-cargo utan fyller även passagerarkabinen, dock utan att ta ut stolarna. 

Flygningen var chartrad av K. A Wallenbergs stiftelse och flygningen gjorde en snabb turnaround i Hong Kong för lastning och besättningsbyte. Lasten som nu är levererad till Sverige ska enligt beräkningarna räcka cirka fem veckor. Därför kan det bli aktuellt med fler chartrade fraktflygningar från Kina till Sverige.



Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Sverige i ett nötskal....
Skrivet av Marge , 2020-04-02 14:28:11
Jadu Ray.... precis som du ovan skrev många men inte alla testerna fungerade ens.... och Sverige igen på andra punkter som inte har några slags restriktioner alls. Vår så kallade "regering" som lägger alla ansvar på folkhälsomyndigheten just för att sen när 1000-10000 människor i Sverige dött pga covid-19 sen kunna lägga ifrån sig alla som helst ansvar på dom. Precis som dom gjort tidigare med polisen, sjukvård och välfärden.
Anmäl inlägget
Sverige
Skrivet av Ray, 2020-04-02 12:26:25
De flesta andra europiska länder har rapporterat att utrustningen från Kina är obrukbar. Men Sverige ska fortsätta att importera och stötta dem?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev