Skriv ut  

Krisplan ska rädda Norwegian: Skulder byts till kapital

Flygnyheter, Redaktionen, den 9 april 2020
Att skapa ”Nya Norwegian” är målsättningen med den krisplan som nu ska förmå leverantörer och långivare att omvandla fordringar till aktier i flygbolaget. Allt för att kvalificera Norwegian för ekonomiskt stöd från den norska regeringen.

Den norska regeringen har garanterat tre miljarder i stöd till det nu vacklande Norwegian. Men villkoren för att få del av pengarna är tuffa och flygbolaget kämpar nu för att uppfylla dem. Vid en extra utlyst bolagsstämma den 4 maj ska planerna presenteras och förhoppningsvis få ett godkännande av ägarna. 

Vid sidan av en riktad nyemission hoppas ledningen för Norwegian att få med sig merparten av de företag som har fodringar på flygbolaget, bland annat leverantörer, flygplatser, leasingbolag och långivare, att omvandla skulderna till aktier i bolaget. I sig innebär det att fodringarna minskar och betalningen skjuts på framtiden. Att byta fodringarna mot aktier innebär en chansning eftersom möjligheten att få betalt beror på hur aktiekursen utvecklas. Idag föll den med sex procent.  

- De föreslagna åtgärderna är nödvändiga för att säkra nästa del i den norska regeringens garantiprogram och som försäkrar oss tre miljoner. De är också nödvändiga för framtiden i flygbolaget och förstärkningen av vår balansräkning, säger vd Jacob Schram i ett uttalande. 

De närmaste veckorna fram till bolagsstämman innehåller därför en rad intensiva möten för att övertyga leverantörer och lånegivare om att det är den rätta vägen för att flygbolaget ska överleva.  

- Att omvandla skulder till kapital kommer att skapa den plattform som gör att Norwegian kan återvända upp i luften som ett ännu bättre och starkare flygbolag. Vi har redan startat arbetet på att bygga det framtida ”Nya Norwegian” och det fortsätter med full kraft de kommande veckorna. 



Kommentera artikeln
Det finns 9 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingNyheten har en egen tråd i vårt Flygforum

Inte en chans
Skrivet av xxx, 2020-04-11 10:00:30
att det här kommer att lyckas, fordrings havarna är absolut inte sugna på att få värdelösa aktier i stället för kontanter.
BKs hopplösa pyramidspel är vid vägs ända, hoppas att någon knappt så omdömeslös som Kjos kommer att starta ett nytt Norwegian, på mer vettigt grundlag
Anmäl inlägget
Hopplöst
Skrivet av Pelle Pilot, 2020-04-11 09:35:05
Hur dom än gör så blir det förbannat många utan jobb. Det blir mycket värre än efter 11/9 när hela flygbranschen kolapsade. Innan det finns ett vaccin så lär det knappast bli någon ordning på flygande. Oavsett om det heter SAS, Lufthasa eller Norwegian.
Anmäl inlägget
Värt att prova som sista utväg.....
Skrivet av Acer, 2020-04-10 08:42:00
Värt att prova men tyvärr sannolikt rätt utsiktlöst. Vem skulle vilja ha aktier i något som rdedan före Corona var konkursmässigt. Speciellt de som äger flygplanen är totalt ointresserade av detta. Det kan jag med 100 % säkerthet säga eftersom jag själv provat just detta. Min bedömning är att det slutat med Norge köper större delen av Norwegian som därefter blir ett 25 flygplans bolag som flyger till, från och inom Norge.
Anmäl inlägget
Smart?
Skrivet av sv ABC, 2020-04-09 18:43:25
Du kommer alltid med smarta idéer.
Anmäl inlägget
"Skulderna är en sak"
Skrivet av Trött, 2020-04-09 18:41:29
Ganska tröttsamt med en massa gissningar, om vad saker och ting kommer att kosta.
Vad det hela kommer att kosta, kan somliga titta i månen efter.
Anmäl inlägget
Hoppas
Skrivet av Flygare, 2020-04-09 13:26:29
för dom anställda att det går att få till något bättre än Björn Kjos’ pyramidspels bolag. Om man kan bygga ett vettigt flygbolag på ruinerna av misslyckade Norwegian kan det gå bra
Anmäl inlägget
Dream about it
Skrivet av Gustaf, 2020-04-09 12:44:08
Är det någon som tror på fullt allvar att Swedavia, OSL Airport, London Gatwick Airport m.fl. vill omvandla sina fordringar (obs ej "fodringar" som det står i artikeln). Inget talar för att denna lösning fungerar. Exit Norwegian!
Anmäl inlägget
Vansinne?
Skrivet av ABC, 2020-04-09 11:46:32
Kan flygplatser eller EuoroControl ta betalning i aktier och vilken aktieägare vill köpa fler nästan värdelösa aktier? Vore det inte mycket smartare att de lägger pengarna på ett nytt norskt flygbolag?
Anmäl inlägget
DYs läge
Skrivet av thomas, 2020-04-09 11:34:37
Skulderna är en sak, men var ska kapitalet komma ifrån till att återstarta bolaget? Det är nog ingen större rusning till bokningar efter virusets härjningar. Bara att återstarta köpa fuel så småningom om löner etc är en kostnad på minst 5 miljarder. Dessa måste finnas tillgängliga på ett konto.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev