Skriv ut  

Flygskatten kvar trots Corona

Flygnyheter, Redaktionen, den 25 maj 2020
De fåtal passagerarflygningar som fortsatt startar på svenska flygplatser betalar flygskatt. Regeringen har inga planer på att ta bort den, trots krisen i flygbranschen.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth flaggade nyligen för att trängselskatten i bland annat Stockholm kan tas bort under coronaepedemin. Detta för att inte de som arbetar inom vården och för säkerhets skull tar bilen till jobbet istället för buss, ska behöva betala för den åtgärden.

Flygskatten däremot nämndes inte i sammanhanget och över huvud taget verkar det inte ha förts några diskussioner om att ta bort flygskatten för att lätta på trycket för flygbolagen i ett läge när varje krona är viktig. Flygskatten infördes som bekant i april 2018, trots stark kritik från det stora flertalet remissinstanser, för att hålla nere efterfrågan på flygresor

Flygtorget har ställt frågan till Magdalena Andersson och har via pressekreteraren fått följande svar från Finansdepartementet: 

”Regeringen har vidtagit kraftfulla krisåtgärder för över 240 miljarder kronor. Åtgärderna för företag riktar sig till alla branscher men kommer så klart att användas mest av de branscher som drabbas mest, däribland flygbranschen. Regeringen har också gett flygföretagen möjlighet att erhålla kreditgarantier till ett värde av sammanlagt högst 5 miljarder kronor, varav 1,5 miljarder är riktat till SAS. Syftet är att värna i grunden livskraftiga svenska flygföretag från att slås ut till följd av den rådande situationen. Beredskapen är hög att snabbt vidta fler åtgärder om de behövs.”
Det är ett svar som inte imponerar på Fredrik Kämpfe, branschchef på Transportföretagen Flyg.

- Det mycket viktigt nu att se över alla skatter och avgifter som rör flyget eftersom ekonomin i branschen är kraftigt försvagad. I en återstartsfas, när restriktionerna för resandet börjar minska, är det viktigt att flygbolagen möts rätt ekonomiska förutsättningar färgad av en positivare flygpolitik, för att snabbare komma på fötter igen, säger han.
Statskassans intäkter under de första tolv månaderna med flygskatten överträffade de gjorda beräkningarna: 1,7 miljarder. Det pekade också på att den avsedda effekten med skatten, att minska flyget inte slog in. Idag däremot, när flygtrafiken är nere på nivåer som ingen någonsin hade kunnat förutspå, är avgiften kvar.

- Då blir det än mer förvånande att den är kvar. Vi hemställde redan i mars till Finansdepartementet om att den åtminstone tillfälligt bör tas bort men har inte fått något officiellt svar, säger Fredrik Kämpfe och poängterar att Norge lyfte bort både flygskatt och andra infrastrukturavgifter för flyget redan i början av coronakrisen.Kommentera artikeln
Det finns 11 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Ryanair
Skrivet av MOL, 2020-05-27 17:18:07
Ryanair är nog beredda att gasa på om skatten tas bort, MOL har sagt det tidigare:

https://www.youtube.com/watch?v=ad_VaKqyDQk
Anmäl inlägget
Skatt nödvändigt i ett rättvist samhälle
Skrivet av Linkan, 2020-05-27 16:40:57
För att staten skall kunna stödja samhällsviktiga funktioner samt de som blir arbetslösa i kris situationer krävs intäkter. Statens intäkter är i huvudsak skatter i goda tider får man samla i ladorna för att kunna hjälpa i kris.

Skatter tycker de flesta är dåligt, men helt nödvändigt för ett rättvist och fungerande samhälle.
Anmäl inlägget
Marginellt
Skrivet av Röda Baronen, 2020-05-27 13:21:59
vad flygskatten betyder. Om nu regering, LFV, Swedavia såg till att sänka alla avgifter inom flyget vore det mer verkningsfullt än att ta bort flygskatten, som de naturligtvis också gärna får ta bort. Då kanske det betyder något. Tyvärr kommer ingenting att hända, som alltid under den här ” regeringen”
Anmäl inlägget
Svar till Modo
Skrivet av Erik Johansson, 2020-05-26 21:10:41
Det finns inget samband mellan flygskatt och resor med fly heller.
Anmäl inlägget
Bort med skatten
Skrivet av Gh, 2020-05-26 19:13:27
Ta bort den pronto så Sverige kan återstartas igen
Anmäl inlägget
Korrelation
Skrivet av Modo, 2020-05-26 17:47:00
Det finns inget samband mellan Corona och flygskatt!
Anmäl inlägget
Nej inte det här heller
Skrivet av Flygare, 2020-05-26 17:37:17
mäktar ”regeringen ” Löfven med att göra nånting åt.
Anmäl inlägget
Injektion behövs
Skrivet av Jaques Bunis, 2020-05-26 11:54:05
När väl flygandet kommer igång så vore det bäst att lägga LJ skatten på hyllan. Och låta den stanna där som ett monument över vansinne.
Anmäl inlägget
Med vilka pengar?
Skrivet av Groggy, 2020-05-26 11:02:01
Väldigt få flygbolag kommer att ha tillräckligt med cash för att gå in i ett omfattande priskrig när pandemin så småningom avtar.
Anmäl inlägget
Marknadsanpassat lågprisflyg
Skrivet av Brace for impact!, 2020-05-26 09:45:42
eller så måst flygbolagen locka tillbaka den stora publiken, likt en stor marknadsföringskampanj med billiga flygbiljetter?

Konkurrensen kommer tillbaka och pressar priserna på sikt, konceptet lågprisflyg är inte bortglömt hos resenärerna vilket öppnar för lågprisbolagen att ta marknad.
Anmäl inlägget
Flygskatten blir försumbar
Skrivet av CH, 2020-05-26 09:28:09
Flygpriserna kommer att gå upp minst 50 % kanske upp till 200 % när flyget successivt startar. flygbolagen behöver sätta mycket högre priser då de inte kan förutse efterfrågan på resandet. Med samma låga priser som före pandemin kan inget flygbolag ha råd att starta upp flygningar.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn