Skriv ut  

Frakten ger fler långlinjer till Sverige

Flygnyheter, Redaktionen, den 28 september 2020
Mindre passagerare men mer frakt. Arlanda har fått en ökande fraktkapacitet och Göteborg renodlade fraktflygningar med Qatar.

Qatar Airways
Qatar Airways
 
Just nu är det behovet av godstransporter som håller en del av flygtrafiken igång. Det gör också att flygbolagen sätter in större maskiner också på kortare europarutter, allt för att öka fraktkapaciteten. British Airways till exempel, flyger just nu sträckan London – Aten med en B787 och kan då erbjuda betydligt större volym bellycargo än på de A320 som normalt flyger sträckan. Det ger också passagerarna ombord en möjlighet att slumra en kort stund på de flatbeds som är installerade i business.

Det ökade fraktbehovet märks också tydligt på Arlanda. Turkish Airlines har ökat antalet passageraflygningar per vecka för att svara mot behovet och har även satt in renodlade fraktmaskiner till Stockholm. Det är i allmänhet Turkish Airlines egna A330F men nyligen gjorde även en B747F en vända till Arlanda, inhyrd från ACT Airlines. Även de flygbolag som flyger långlinjer till Stockholm i nuläget, Air China, Emirates, Ethiopian märker av en hög fraktbeläggning. Så också Korean Air och expressbolagen, bland andra DHL och FedEx. Framför allt är det dock Qatar som ökat fraktkapaciteten på Sverige, både Stockholm och Göteborg.

Qatar flyger i dagsläget dagligen på Stockholm och har gjort så under större delen av coronapandemin. Det är i de flesta fall en A350-900 som trafikerar sträckan med en god fraktbeläggning. Faktum är att efterfrågan på frakt är så pass stor att Qatar nu lagt till ytterligare en frekvens på Stockholm. Det är en B777 som slingas via Heathrow i London på vägen till Sverige och sedan går direkt ner till Doha två dagar i veckan, torsdagar och söndagar. Den har vid olika tillfällen tidigare flugit på Stockholm men då via Liège i Belgien. 

I Göteborg har passagerartrafiken direkt till Doha ännu inte kommit igång, Qatar avvaktar hur marknaden utvecklar sig. Däremot flygs redan idag frakttrafik mellan de två städerna. Det är omväxlande en B777F och en passagerarmaskin som vid behov kan lata frakt i kabinen. Just efterfrågan på fraktkapacitet var en av de avgörande besluten när Qatar drog igång direktlinjen mellan Göteborg och Doha i december 2018.Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Väntans stunder
Skrivet av QR Insider, 2020-09-30 11:52:34
Planerna just nu är att starta upp linjen i April, 3-4 gånger i veckan men en 350 eller 777. Frakten har alltid gått väldigt bra på GOT och passagerartalen har varit ökande från start, charterbolagen ser även en fördel med att låta deras pax flyga med oss än att operera egna plan til Afrika och Asien.
Anmäl inlägget
QR på GOT
Skrivet av SvampBob, 2020-09-28 21:15:59
”I Göteborg har passagerartrafiken direkt till Doha ännu inte kommit igång”
Stationen är nedlagd så paxtrafik kommer inte att återupptas alls.
Anmäl inlägget
Mindre passagerare?
Skrivet av M, 2020-09-28 09:03:00
Mindre passagerare...
Ni menar färre passagerare
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn