Skriv ut  

Holland inför flygskatt

Flygnyheter, Redaktionen, den 17 november 2020
Nu får även de holländska passagerarna betala flygskatt. Under nästa år införs den och på sikt kan det bli tal om ytterligare avgifter.

Holland tillhör de länder som var tidigt ute med flygskatt. Men den drogs tillbaka när det visade sig att den dränerade de holländka flyget: passagerare valde att åka över gränsen till Tyskland eller Belgien och flyga från flygplatser som inte la extra skatt på biljetten.
 
Men nu har den holländska regeringen tänk om. I fredags, alltså fredagen den 13, fattades beslut om att åter införa skatt på flygresor. Därmed sällar sig landet till bland andra Sverige, Storbritannien, Tyskland och Italien som alla lagt en statlig avgift på flygbiljetterna. I det holländska fallet blir det 7,45 euro per person som flyger ut från någon av de holländska flygplatserna.
 
Det finns dock ett väsentligt undantag: Transferpassagerare som kommer från annat land och mellanlandar på Schipol, de beskattas inte, bara de resenärer som startar sin resa i Holland. Det är en eftergift till Schipol som är en av de stora transitflygplatserna i Europa och att beskatta även transit strömmarna skulle av allt att döma ha slagit hårt mot intäkterna. 
Inte heller införs den planerade skatten på flygfrakt som varit planerad sedan länge. Där var det tal om upp mot 3,85 euro per ton gods. Men även där backar regeringen efter analyser som slagit fast att det hade omedelbart flyttat fraktflygningarna till grannländerna som inte har liknande avgifter. 
 
Den bärande orsaken till passageraravgiften är ambitionen att minska flygandet i Europa och jämna ut konkurrensförhållandena mellan flyg och tåg. 
 
Bland andra KLM och partnern Air France har protesterat mot att skatten ska införas nu, när hela flygbranschen vacklar under coronpandemin. Men de vänder sig också mot att skatten, som införs med olika miljöargument, sedan inte är öronmärkt för miljöändamål utan går direkt in i statskassan. 
Det är inte sanningsenligt, det är bedrägeri, sa Benjamin Smith, vd för Air France/KLM när beslutet var fattat.
 
Det är samma reaktioner som märkts i Sverige där de cirka 1,6 miljarder per år om flygskatten gav innan Covid-19, över huvud taget inte återanvänts för att stötta flygets klimatansträngningar.
Den holländska regeringen vill nu också att EU samlar sig till en gemensam linje i flygskattefrågan, både vad gäller de avgifter som läggs på passagerarna och en framtida skatt på jetbränsle. I dagsläget är jetbränsle inte beskattat någonstans i Europa.Kommentera artikeln
Det finns 7 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Gäller detta hela landet?
Skrivet av Christian, 2020-11-18 19:21:18
Som tidigare redan kommenterat, är denna flygskatt enbart utfärdad för Holland (de två provinserna) eller för hela landet Nederländerna? Kan ju handla om lokala bestämmelser eftersom Schipol ligger i provinsen Nord-Holland... Men flygplatser som Eindhoven ligger ju i en annan provins? Gäller att vara tydlig så man inte använder namnen fel. Det som att hävda att England är hela landet Storbritannien...
Anmäl inlägget
Ingen tvekan
Skrivet av Röda Baronen, 2020-11-18 12:55:23
om att vår intelligensbefriade regering vill höja flygskatten markant så fort det bara går..
Miljömupparna vill förbjuda inrikesflyget, och sossarna har inte en susning om vad dom egentligen vill, annat än att behålla makten.
Anmäl inlägget
Schiphol
Skrivet av Johan, 2020-11-17 21:07:00
Inte för att vara sån, men Schiphol ligger ju i Holland ;)
Anmäl inlägget
Nyhet
Skrivet av LV, 2020-11-17 19:32:14
för thomas, att Holland är en region i landet Nederländerna.

https://sv.Nederländernawikipedia.org/wiki/
Anmäl inlägget
Len
Skrivet av Bjørn, 2020-11-17 15:10:40
Holland er i Nederland hva Skåne er i Sverige. Kun et "fylke" len. Mange gjør denne feilen over hele verden hele tiden i følge mine nederlanske kollegaer.
Anmäl inlägget
Holland?
Skrivet av Frans, 2020-11-17 11:00:44
Holland är en av flera regioner i landet Nederländerna.
Anmäl inlägget
The real reason
Skrivet av thomas, 2020-11-17 08:54:28
Det här handlar bara om att Holländska staten ska kunna ta igen stöden till KLM
Flygbolagsstöden blir inte politiskt populära när pensioner måste sänkas och skatter höjas efter pandemin för att täcka de enorma stödpaketen som nu delas ut. Blir liknande åtgärder i Sverige utöver flygskatten vi redan har.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn