Skriv ut  

Så ska flyget bli fossilfritt 2045

Notiser, Redaktionen, den 2 februari 2021
Målet är fossilfritt flyg, inrikes 2030 och allt flyg som startar i Sverige 2045. Nu finns en rapport som visar hur det arbetet ska gå till.

Fossilfritt Flyg 2045 drogs igång av SAS och Swedavia och har under de senaste två åren arbetat med frågan om hur flygets klimatpåverkan ska minska. Redan finns ju målet att det svenska finrikesflyget ska vara fossilfritt 2030 och allt flyg som startar på svenska flygplatser ska vara det 15 år senare, 2045. Nu har en slutrapport kommit som beskriver hur de målen ska kunna uppfyllas. 

- Flygets övergång till fossilfrihet kommer att vila på flera olika drivmedel, biodrivmedel, andra förnybara drivmedel, vätgas och el. Denna bild delas av många internationella experter vilket ger processen hög trovärdighet och styrka. Jag är säker på att rapporten, som även finns på engelska, kommer att uppmärksammas även utanför landets gränser”, säger Fredrik Kämpfe, branschchef Transportföretagen – Flyg.

Rapporten backar inte för de hinder som finns för att nå fram till det ambitiösa målet. Främst handlar hindren om bristande eller otillräcklig finansiering, politik, infrastruktur, samarbete, kommunikation och forskning. 
 
Det viktiga är dock att rapporten på allvar, med hjälp av alla de experter som ingått i arbetet, visar att det faktiskt är möjligt att inom 25 år ha ett fossilfritt flyg.



Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Svenskt inrikesflyg är dött
Skrivet av Op, 2021-02-03 19:17:31
Spelar ingen roll. Politiker o aktivister har beslutat att vi ska åka tåg inte flyga. Dessutom kommer det inte finnas piloter om några år när många släppt sina cert i hittat nya bättre tryggare jobb...
Anmäl inlägget
Länkar till rapporten
Skrivet av Fredrik, 2021-02-02 15:17:42
https://ri.diva-portal.org/smash/get/diva2:1523447/FULLTEXT01.pdf (engelska)

https://ri.diva-portal.org/smash/get/diva2:1523448/FULLTEXT01.pdf (svenska)
Anmäl inlägget
Inget hjälper
Skrivet av Ali, 2021-02-02 08:49:47
Även om flygplanen skulle börja ”äta” co2 så kommer vissa grupper inte vara nöjda. De kommer hitta nya ”klimatproblem” med flyget. De är mot flyget i sin ideologiska tanke värld och inget kan ändra det
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev