Skriv ut  

Besked på måndag om Västerås flygplats finns kvar

Flygnyheter, Redaktionen, den 19 mars 2021
Slutspurten är inledd. På söndag går västeråsarna till vallokalerna för att rösta om flygplatsens framtid. Risken finns att många röstar fel, menar de som vill behålla flygplatsen.

Det är den första folkomröstningen i Sverige någonsin som handlar om en flygplats vara eller inte vara. Och det är en fråga som engagerar, redan nu har över 18 000 personer förtidsröstat och alla räknar med att det blir många som beger sig till vallokalerna när de öppnar på söndag. Det gör att lobbykampanjerna fortsätter in i det sista.

- Vi ringer runt, är aktiva i sociala media, har reklam på bussarna och ska troligen ha ett banderollflygplan uppe i helgen, säger Anna Hård af Segerstad som leder kampanjen för att flygplatsen ska leva vidare.

Hur det ska gå är fortsatt en öppen fråga. Det har gjort ett par opinionsmätningar och de visar på drygt 60 procents stöd för flygplatsen mot cirka 20 procent som är för en nedläggning. Däremellan 20 procent som ännu inte bestämt sig. 

- Om hälften av dem vill behålla flygplatsen har vi en betryggande majoritet, fortsätter hon.

Folkomröstningen är enbart rådgivande, det är fortfarande stadens politiker som fattar det slutliga beslutet. Ett högt deltagande, Västerås har 120 000 invånare, brukar vara den säkraste indikationen på att det inte går att gå emot folkviljan. Särskilt om den vill att flygplatsen ska vara kvar, tvärt emot det politiska beslutet i mars förra året om att lägga ner verksamheten.

Det som just nu bekymrar anhängarna av flygplatsen mest, är oron för att alltför många ska rösta fel. Valsedeln innehåller en enda fråga: ”Vill du att Västerås Stad avvecklar verksamheten som bedrivs i flygplatsbolaget?”

- Det innebär ju att människor som tänker ”Ja, den ska vara kvar” och sen inte riktigt läser innantill riskerar att rösta fel. Det rätta är ju att svara nej på frågan om avveckling vilket automatiskt blir ett ja till flygplatsens överlevnad, säger Anna Hård af Segerstad.

På söndag kväll genomförs en digital valvaka på Västerås Stads hemsida där det går att följa rösträkningen och utfallet av folkomröstningen.Kommentera artikeln
Det finns 9 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Västerås
Skrivet av entreprenör , 2021-03-22 15:07:57
Ni alla Västeråsare
E18 är Kungsängen etc är fullproppad med helt nybyggda jätte logistikbyggnader, Zalando är där + hundratusentals nej miljon tals kvm ny lageryta.

V-ås kan bli ett cargo cluster
billigare effektivare än ARN.
Cargo flygen kommer oftast in tidigt på morgonen från Asien, så stör inte västeråsarnas nattsömn.
sätt igång och sälj in Er, hur svårt kan det vara.
Anmäl inlägget
Samhällsnyttiga flyg
Skrivet av IngePax, 2021-03-22 14:55:19
All samhällsnyttiga flyg kan inrymmas på Ärna vilket också vore det mest logiska valet.
Anmäl inlägget
Samhällsnyttiga flyg finns på Stockholm Skavsta
Skrivet av Christina , 2021-03-21 19:27:53
Man behöver inte gå över ån efter vatten. På Stockholm Skavsta finns redan Sveriges Kustbevakning och Sveriges 4 små vattenskopande flygplan för brandbekämpning, så det är enligt min mening logiskt att annat samhällsnyttigt flyg också lokaliseras dit.
Anmäl inlägget
En ren ekonomisk fråga
Skrivet av thomas, 2021-03-21 12:48:29
Helsingfors fiaskot kostade Västerås skattebetalare 90 miljoner, vansinnigt är bara förnamnet, CPH skulle bara ökat förlusterna.
1 tim till ARN
Anmäl inlägget
Ställas emot
Skrivet av Alex , 2021-03-21 10:16:55
Klart de vill ha en flygplats som därifrån de då och då kan flyga med Ryanair till Stansted. Men ska skattepengar subventionera dessa resor och arbetsförhållanden hos Ryan? Pengar som skola och vården behöver och har större nytta av
Anmäl inlägget
Kommunens eget fel
Skrivet av Appe, 2021-03-20 15:28:03
Hade kommunen backat upp iniativet där Skyways flög till Helsingfors och vidareutvecklat det till att inkludera Köpenhamn hade det sett annorlunda ut i Västerås! Nej, istället får Kommunal rådet panik och sabbar allt trots att det gick enligt plan. Har man dessutom ett B-lag i flygplatsbolagets styrelse så är utgången given!
Anmäl inlägget
Moderat?
Skrivet av Andreas, 2021-03-20 12:32:09
Hur kan en moderat politiker kampanja för slöseri med skattepengar? Är det inte rimligare att det är röda partier som förespråkar höga skatter och stor verksamhet i kommunal regi?
Anmäl inlägget
Västerås
Skrivet av thomas, 2021-03-20 10:21:14
I Västerås har ni ju Johannisberg flytta allmänflyget dit.
Anmäl inlägget
Sthlm behöver ett morsvarande Säve flygplats
Skrivet av Anonym , 2021-03-20 00:01:49
Gör antingen Västerås eller Eskilstuna flygplats till ett motsvarande Säve flygplats i Göteborg. Samla allt allmän/samhällsnyttigt flyg i hela stor Sthlm regionen dit.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn