Skriv ut  

”Extraordinära omständigheter” funkade inte för Norwegian

Flygnyheter, Redaktionen, den 15 juni 2021
När Boeing 737 MAX togs ur trafik 2019 drabbades både flygbolag och passagerare. Men trots att Norwegian menar på extraordinära omständigheter så har hovrätten dömt dem till att betala 400 euro till två passagerare som drabbats av försenade eller inställda flyg.

Norwegian 737 Max
Norwegian 737
 
Efter att EASA stoppade all operativ drift av alla flygplan av typen Boeing 737-8 MAX och 737-9 MAX i mars 2019 påverkades Norwegians flygtrafik kraftigt. 18 av deras plan av typen Boeing 737 MAX togs ur trafik, vilket ledde till många strandsatta passagerare. Två av dessa drabbade passagerare tog sina fall ända upp i hovrätten.

Norwegian uppgav redan i mars 2019 att de inte skulle ersätta resenärer för förseningar som uppstått på grund av att deras plan av typen Boeing 737 MAX tagits ur trafik.

Flygtorget har tagit del av en artikel i Dagens Juridik där dessa fall presenteras. Det beskrivs på följande sätt: I de två hovrättsfallen hävdade de drabbade passagerarna att de inställda flygen inte skulle ha flugits av något av Norwegians MAX-flygplan, utan av andra flygplanstyper. Norwegian borde därför inte kunna peka på extraordinära omständigheter.

Den direkta orsaken till att de två flygningarna försenades var alltså inte det flygförbud som drabbade Boeing 737–8 MAX utan flygbolagets beslut att ta i anspråk det flygplan som skulle utföra flygningarna för att utföra andra flygningar. Norwegian valde därmed vilka passagerare som skulle transporteras och valet ledde till att andra passagerares intresse blev prioriterade före de två hovrättsfallen.

Hovrätten kommenterade fallet på följande sätt: ”Att inbegripa operativa beslut i begreppet extraordinära omständigheter skulle ge lufttrafikföretagen möjlighet att efter eget gottfinnande styra över vilka passagerare som ska drabbas av den extraordinära omständigheten. Detta skulle stå i klar strid med flygpassagerarförordningens syfte att tillhandahålla ett högt konsumentskydd”.
 
Hur domen kommer påverka flygbolagens relation till begreppet extraordinära omständigheter kan bara framtiden utvisa. 




Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

När ska vansinnet ta slut
Skrivet av thomas, 2021-06-16 18:32:27
Inte lätt vara flygbolag
Anmäl inlägget
Extra
Skrivet av EG, 2021-06-16 11:48:21
Extra ordinära omständigheter är nästan alltid bara på första eller andra leg som det flygplanet skulle ha gjort beroende på var tillbudet skett. Allt annat ska flygbolagen ha backup för enligt många beslut
Anmäl inlägget
261
Skrivet av Akktu Stakki , 2021-06-16 09:14:16
Listan över accepterade extraordinära omständigheter är väldigt kort.
Inte ens fågelkollision finns med!
Anmäl inlägget
Flygplansbyte
Skrivet av Dr Who?, 2021-06-15 19:46:38
Att de skiftar flygplan till andra destinationer är väll vanligt vid teknikproblem eftersom flygplanen slingas kors och tvärs?

hmm, borde inte det ställa till det för flygbolagen om de ska hävda extra ordinära omständigheter i framtiden?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev